У 2020 році в останню неділю березня в Україні переведуть стрілки годинника на одну годину вперед. А це означає, що спати будемо на годину менше.

Одними з перших країн, які ввели переведення часу, стали Англія та Німеччина.

Читайте такожШтучний інтелект, роботи та велосипеди: дослідження показало, які технології змінять життя у 2020-му

Традиція переведення годинників вже понад століття хвилює різні країни, в тому числі й Україну. Спочатку головною метою переведення годинників на літній час вважалася економія енергетичних і паливних запасів країни за рахунок більш раціонального використання денного світла для неспання, праці і дозвілля. У багатьох країнах літній час так і називається – "daylight saving time" (DST) – тобто час, що зберігає денне світло.

Навесні стрілки годинника переводили на годину вперед, а восени повертали назад. Відтоді ця традиція прижилася в більш ніж сотні країн світу.

Однак зміни в часі негативно позначаються на самопочутті деяких людей. Можуть викликати депресію, дратівливість, зниження працездатності.

Уникнути цього можна, дотримуючись простих правил.

1. Лягайте спати щодня на 15 хвилин раніше, ніж напередодні.

2. Забезпечте собі умови для засинання: провітріть приміщення, засинайте в тиші і темряві, не користуйтеся гаджетами перед сном.

3. Вечеряйте не пізніше, ніж за 2-3 години перед сном.

4. Влаштуйте собі піші прогулянки на свіжому повітрі.

5. Перед переведенням годинників підготуйте собі сніданок і одяг звечора, щоб зекономити трохи часу зранку.

6. Увімкніть зранку ритмічну музику, вона забезпечить вам бадьорий підйом і надасть позитивної енергії на весь робочий день.

Як повідомляв УНІАН, Європейський парламент схвалив скасування переведення годинників на зимовий та літній час з 2021 року.