false

У Харкові завершилося перше засідання першого в Україні антикризового штабу під головуванням Олександра Ярославського, власника і президента групи DCH.

На зустріч у готелі Kharkiv Palace 5*, що належить бізнесменові, прибули харківський мер Геннадій Кернес і губернатор Харківщини Олексій Кучер. Місцевим журналістам вдалося зняти збір учасників наради.

Відео дня

Приблизно через годину представники ЗМІ змогли поставити питання членам антикризового штабу.

«Олександр Ярославський керує штабом, його основна місія – організувати наповнення бюджету цього фонду всім необхідним. Це маски, це тест-системи, це апарати штучного дихання. Ми тільки що з Олександром і Геннадієм Кернесом обговорили питання залучення інших бізнесменів», - повідомив голова обладміністрації Харківської області Олексій Кучер. Окремо він сказав журналістам Харків Times, що після вчорашньої, 16 березня, зустрічі президента Володимира Зеленського з представниками українського бізнесу Ярославський «умовно закріплений за Харковом».

Геннадій Кернес підкреслив, що: «Є ініціатива Олександра Ярославського, щоб ми могли забезпечити можливості регіональної медицини для захисту жителів області, міста Харкова від короновірусу. Для цього ми створили цей штаб і запрошуємо бізнесменів, які володіють якимись можливостями, брати участь у цій ініціативі. Ми зобов'язуємося зробити все можливе, у нас є Ярославський як прапор, є наші можливості – і у губернатора, і в мене як у харківського міського голови, щоб люди, особливо старшого покоління, відчули турботу про себе». Мер також анонсував проведення в цей четвер наради харківської влади і бізнесу з метою залучення підприємців до боротьби з епідемією.

У свою чергу, Олександр Ярославський, сказав: «Харківщина завжди вирізнялася згуртованістю. У нас був колись виклик Євро-2012, ми всі згуртувалися і провели цей захід на найвищому рівні. Зараз ситуація дещо складніша. Але треба просто згадати, що ти харків'янин, слобожанщанин, залізти в кишеню глибше і витягнути звідти побільше». Бізнесмен підтвердив, що його друг, власник компанії Alibaba, Джек МА виділив Україні тест-системи на 1 млн. чол. загальною вартістю $80 млн., і в Китай за ними полетить президентський борт. Ярославський підкреслив, що тести на 200 тис. чол. залишаться на Харківщині, і розповів про свої фінансові вкладення в подолання кризи: «На національну програму, яку вчора озвучив президент, - на медицину, на людей старшого віку - я дав вчора $2 млн. І сьогодні на харківську регіональну програму виділив ще $1 млн. Треба буде більше, дам більше. Це час, коли потрібно думати не тільки про себе». Окремо він закликав своїх колег-бізнесменів «не тільки зі сльозами на очах згадувати, як вони люблять Харків і Слобожанщину. А засунути руку в кишеню до манжет, і від душі дати рідного регіону. Прізвища всі відомі, обов'язково опублікуємо, хто дав, хто не дав. Гроші ми зберемо точно. Харківщина не залишиться без медичного обладнання та матеріалів, а пенсіонери не залишаться без уваги».

На завершення брифінгу Олександр Ярославський подякував харківському меру і губернатору за співпрацю і сказав, що вони «моментально долучилися». «Завдання це нам по плечу, ми його вирішимо, як вирішували всі до цього», - резюмував він.

Антикризовий штаб зараз займається збором інформації про потреби медичних закладів регіону, щоб оцінити загальний обсяг необхідного фінансування, оскільки на сьогодні відома лише кількість соціально вразливих груп населення і приблизні витрати на забезпечення їх продовольчими наборами. Штаб буде регулярно надавати звіти про свою діяльність в розрізі джерел фінансування і статей витрат.

В Україні це перший приклад роботи антикризового штабу, що підтвердив журналістам Олексій Кучер.