Фото УНИАН

Про це говорить голова адміністративного апарату Київської митрополії Української Православної Церкви архімандрит Віктор (Коцаба), повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Християнський патріотизм є одним із способів виконання заповіді Божої про любов до ближнього, що включає любов до своєї сім'ї, земляків, співгромадян. Сам Христос підкреслював Свою приналежність до іудейської нації, що видно з Його розмови з самарянкою. Він був лояльним підданим Риму та платив податки. Аналогічно і в випадку з Апостолом Павлом, який не забував, що за народженням єврей, а за громадянством – римлянин. Серед християнських святих можемо побачити багатьох, хто прославилися любов'ю та відданістю до своє земної батьківщини», – зазначає отець Віктор.

Зокрема, монах згадує рівноапостольного князя Володимира, преподобного Іллю Муромця, святителя Петра Могилу та недавно канонізованого кошового отамана Петра Калнишевського.

Відео дня

«Примітно, що, будучи вселенською, Православна Церква складається з ряду Помісних Церков, що знаходяться в різних країнах. Тому відносно національних особливостей у нас принцип такий: в головному – єдність, у другорядному – свобода, і в усьому – любов», – говорить архімандрит.

При цьому отець Віктор підкреслює, що Церква за своєю суттю має вселенський, універсальний характер.

«Це означає, що вона стоїть над поняттями «народ» і «нація». Апостол Павло в посланні до євреїв пише, що ми, християни, не маємо тут постійного міста, але майбутнього шукаємо. Згадаймо, що і Христос на допиті відповів Пилатові: «Царство Моє не від світу цього». Церква будує своє життя таким чином, щоб привести всіх віруючих людей до Небесної Батьківщини. Церква не ділить людей за національною чи соціальною ознакою», – зазначає священнослужитель.