Фото УНИАН

Вірі Савченко інкримінують образу судді на процесі в Грозному, де розглядається справа українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, де Савченко була громадським захисником, пише Комерсант.

Так, за даними видання, через чотири місяці після порушення кримінальної справи стосовно Віри Савченко чеченські слідчі провели перші допити свідків: адвоката Марини Дубровіної і жителя України Станіслава Клиха, який знаходиться в грозненському ізоляторі. "Я і мій підзахисний Клих стали свідками тієї самої перепалки між Вірою Савченко і суддею Вахітом Ісмаїловим",— пояснила Дубровіна. Сама Савченко після того судового засідання в Грозному не з'являлася і, як сказав її адвокат Марк Фейгін, не планує цього робити.

Читайте такожМЗС вимагає від РФ припинити переслідування Карпюка та Клиха

Відео дня

Представляючий інтереси Віри Савченко адвокат Фейгін вважає її справу безперспективною. "Вона не ображала суддю, просто щось пробурчала собі під ніс, а її виставили з залу, та ще завели справу",— сказав він.

На його думку, кримінальне переслідування сестри Савченко було розпочато лише для того, щоб позбавити її можливості брати участь у процесі в Грозному. "Як громадський захисник пані Савченко могла надати значну підтримку адвокатам своїх співвітчизників, а суддя вирішив перешкодити цьому",— вважає Фейгін.

Як повідомляв УНІАН, 28 жовтня адвокат Ілля Новіков повідомив, що Віру Савченко хотіли затримати у Чечні за образу судді.

"Віру Савченко відпустили з Верховного суду Чечні, документи повернули. Дуже нервова обстановка з перших же днів процесу", - написав Новіков.

Він повідомив, що Віру Савченко у Грозному хочуть затримати за образу судді у справі українського громадянина Миколи Карпюка.

Наприкінці серпня 2015 року у Слідчому комітеті РФ заявили про направлення до суду кримінальної справи стосовно двох громадян України Карпюка та Станіслава Клиха за звинуваченням в участі у боях проти російських військових у Чечні на боці місцевих ополченців у 1990-х роках. Карпюка російські спецслужби викрали у березні 2014 року. Клих був затриманий у серпні 2014 року в російському місті Орел.

Зараз Верховний суд Чечні розглядає їх кримінальну справу. Суд офіційно залучив Віру Савченко як громадського захисника Клиха і Карпюка.