Українська правда

Багаті покладами бурштину території українського Полісся перетворилися на "західноукраїнський клондайк", за владу над яким борються різні бізнесові та політичні сили. Про це йдеться в матеріалі, опублікованому "Українською правдою".

Читайте такожНа Житомирщині нелегальні "копанки" бурштину зруйнували екосистему на майже 185 гектарах

За інформацією фахівців Інституту геологічних наук – Україна друга в світі після Росії за покладами бурштину. Орієнтовно у нас приблизно 15 тисяч тонн прогнозованих ресурсів і 300 тонн промислових запасів бурштину. Якщо переводити в грошовий еквівалент – то це приблизно 3 млрд доларів на рік державного прибутку.

На останньому круглому столі в Києві, присвяченому бурштиновій проблемі, заступник міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць, наводила цифри уражених видобутком земель.

Це – 220 га у Житомирській області, 4 га – у Волинській і 1691 – у Рівненській. На сьогодні ці цифри значно зросли, вони змінюються щодня.

Автори матеріалу зазначають, що більшість точок, як і помп, підконтрольні львівським, столичним або місцевим "підприємцям", частину мають силовики, частину – депутати.

Механізм приблизно такий. Для видобутку бурштину "підприємці" наймають місцевих жителів, платять 700 – 1000 гривень за зміну (це, в середньому, 10-14 годин роботи), "зарплата" часто залежить від "вилову". Іноді за ніч робітники намивають бурштину на 30 тисяч доларів, та більше.

Українська правда

Місцеві жителі і без професійної георозвідки навчилися визначати породу, колір грунту, де частіше всього трапляється бурштин.

Далі каміння сортують і приймають місцеві, особливо з товаром не баряться, деякі облави закінчувалися великими збитками. Місцева скупка перепродає товар далі.

Часто відразу на місці розташовані свої цехи обробки бурштину. Вони є і в Сарнах, і в Рівному, і в Києві.

За інформацією видання, основні контрабандні канали, через які вивозять бурштин, – це Одеса, Львів і Київ. У сусідню Польщу везуть через Волинь.

Найбільший попит на сонячне каміння наразі в Еміратах, Саудівській Аравії та Китаї. Звідти часто приїздять "великі" покупці, яких цікавить конкретний товар. Також минулого року СБУ затримала одного із скупників у рясі.

В матеріалі також наводиться відео, яке вдалося дістати в ході розслідування про "дах", що "кришує" бурштинову мафію.

На ньому – чоловік, схожий на екс-очільника Рівненського СБУ і керівника відділу "К" Олега Назарука. На камеру він розповідає про "систему" та розцінки для новачків, які хочуть влитися у нелегальний бурштиновий бізнес.

У грудні минулого року слідчі СБУ провели обшук у будинку Назарука. Його тесть, до речі, екс-керманич Рівненщини, а кум очолював місцевий ГУБОЗ і був у ролі в.о. керівника обласної міліції.

Проте повідомляється, що 16-томне кримінальне провадження вже кілька місяців притримують у себе ГПУ, де ніяк не хочуть віддавати справу до НАБУ, про що нещодавно відкрито заявив керівник Антикорупційного бюро Ситник.

Читайте такожНа Рівненщині керівництво поліції підозрюють у "кришуванні" незаконного видобутку бурштину

За інформацією від джерел у правоохоронних органах, ціна заробітків СБУшника і наближених людей, які забезпечували "дах", сягала близько 75 тисяч доларів на місяць.