У давні часи постили перед Великоднем 40 днів / athos-ukraine.com

Як повідомляє "Православний спадок України на Святій Горі Афон", обов'язковість Великого посту для усіх християн була закріплена 69-м Апостольським правилом.

Період цього суворого і тривалого посту встановлений Православною Церквою на згадку про 40-денний піст Іісуса Христа в пустелі. Також в давні часи всі ті, хто готувалися до таїнства Хрещення, постили перед Великоднем 40 днів.

У постановах Вселенських соборів та у святих отців є згадки про те, що християни, які не дотримувались Великого посту, могли бути відлучені від Церкви на деякий термін.

Читайте також27 лютого Православна Церква вшановує пам'ять святого рівноапостольного Кирила, учителя Словенського

Згідно з уставом Православної Церкви, під час Великого посту з понеділка по п'ятницю можна їсти один раз на день пісну їжу без олії, наприклад, хліб, овочі. В суботу та неділю дозволяється варена їжа з рослинною олією. За традицією, на заощаджені кошти християни творять справи милосердя, на які йде грошова різниця між скоромною і пісною їжею.

На практиці, всі питання, пов'язані з дотриманням посту, православні християни вирішують зі своїм духівником.

Дотримання Великого посту - це не лише відмова від скоромної їжі. Піст - це час для відмови від шкідливих звичок, гріховних думок і розваг. Під час Великого посту важливо частіше молитися, відвідувати богослужіння в храмі, приносити каяття за свої гріхи.

У православних храмах протягом перших чотирьох днів Великого посту ввечері читається канон преподобного Андрія Критського, який закликає християн до каяття.

Великий 40-денний піст триває до свята Входу Господнього в Єрусалим, Вербної неділі. Входженням Іісуса Христа в Єрусалим почався Його хресний шлях на Голгофу - ці події Церква згадує в дні Страсної седмиці. Суворий піст також відбувається протягом Страсного тижня, що передує Великодню.

Особливо суворо постять афонські ченці. Сьогодні вони не їдять і відмовляються від води. Багато постять так протягом трьох днів. Але перш за все Великий піст для ченців - сугуба молитва і каяття, а також участь в майже цілодобових богослужіннях.