За словами генпрокурора,

У Дніпрі прокуратура встановила трьох організаторів сутичок під час масових заходів, які мали місце 9 травня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час брифінгу повідомив заступник прокурора Дніпропетровської області Роман Токар.

«Встановлено трьох організаторів та двох осіб, які платили кошти так званим «тітушкам». У слідства є багато доказів про безпосередню причетність до сутичок: телефонні розмови, відео та фотоматеріали», - зазначив він.

Відео дня

За словами Токара, слідство щодо причетності «тітушок» до заворушень наразі завершується. П’яти підозрюваним особам, які перебувають у СІЗО, належить ознайомитися з матеріалами розслідування, після чого вони будуть передані на розгляд суду.

«Рівно місяць минув з початку розслідувань кримінальних проваджень за фактами подій 9 травня біля пам’ятника Слави. За цей час опитано 136 свідків, 14 людей визнано потерпілими, проведено 38 обшуків, 16 особам повідомлено про підозру у скоєнні хуліганських дій та масових заворушень під час акції», - повідомив Токар.

Водночас він підкреслив, що наразі прокуратура не встановила осіб поліцейських полку особливого призначення, які наносили тілесні ушкодження учасникам акції, оскільки це складно зробити через камуфляж поліцейських.

Читайте такожУ Дніпрі затримано ще одного підозрюваного у сутичках 9 травня

В даний момент поліцейським про підозру поки не повідомлено.

Прокуратура також планує повторно допитати як свідка у зв’язку з подією народного депутата України Олександра Вілкула («Опозиційний блок»).

Як повідомляв УНІАН, у Дніпрі 9 травня під час ходи до монумента Слави представників Соціалістичної партії та партії «Опозиційний блок» між ветеранами АТО, охороною і поліцією виникли сутички. Поліція застосувала кийки, постраждали кілька ветеранів АТО, одного з розбитою головою забрала швидка допомога.

За версією поліції, конфлікт почався через те, що соціалісти йшли колоною з рожевими прапорами своєї партії. На прохання їх опустити не відреагували.

Також кілька ветеранів АТО зупинили колону «Опозиційного блоку», яка прямувала також до монумента Слави з синіми кульками. Тут виникла сутичка між ветеранами АТО і чоловіками спортивної зовнішності. Всього у відділення поліції було доставлено 15 осіб. Травмовано 14 осіб – 8 учасників заходу і 6 поліцейських.

Після зіткнень у Дніпрі міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звільнив керівників поліції Дніпропетровської області. Також було ініційовано службове розслідування щодо професійності та правомірності дій поліцейських.

24 травня, виступаючи у парламенті, генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що «тітушки» 9 травня в Дніпрі фінансувалися «Опозиційним блоком».