фото Цензор.НЕМАЄ

Українського політв'язня Станіслава Клиха, який знаходиться в російській Верхньоуральській в'язниці, перевели в лікарню.

Про це повідомляє видання "Медиазона" із посиланням на адвоката засудженого Іллю Новікова.

При цьому він пояснив, що до кінця невідомо, у якому саме закладі зараз знаходиться Клих. Клиха повинні були відвідати місцеві адвокати, але в тюрмі його не було.

Відео дня

"Куди його повезли, нам точно не кажуть. Ми можемо здогадуватися, що це лікарня в Челябінську, приблизно розуміємо яка, але свіжих відомостей, що він там, у нас немає", - пояснив Новіков.

Він нагадав, що у Клиха був "паршивий" стан здоров'я ще до етапу у Верхньоуральськ із Грозного.

Читайте такожНезаконно засудженого в РФ Клиха етапували до Челябінської області - адвокат

"Ми маємо всі підстави за нього турбуватися", - підкреслив адвокат.

Про переведення українця в лікарню "ОВС-Інфо" також розповіла челябінська правозахисниця Тетяна Щур. За її словами, в регіоні є дві лікарні для ув'язнених - Обласна психоневрологічна лікарня № 5 у Магнітогорську і ЛПУ-3 в Челябінську. У ЛПУ-3 адвокату повідомили, що Клиха там немає, а в Магнітогорській лікарні відмовилися надати інформацію.

Нагадаємо, 19 травня 2016 року суд присяжних у Грозному (Російська Федерація) визнав винними громадян України Миколу Карпюка та Станіслава Клиха. Верховний суд Чечні 26 травня засудив їх до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. Згідно з вироком, перші 10 років Карпюк проведе у в'язниці, а Клих - перші 9 років, потім обидва - у колонії суворого режиму.

Читайте такожМатері Клиха та Агєєва попросили Путіна й Порошенка помилувати синів і припинити війну

17 лютого 2016 року правозахисний центр "Меморіал" повідомив, що визнав політичними в'язнями громадян України Миколу Карпюка та Станіслава Клиха, яких там утримують за ґратами. На думку правозахисників, обвинувальний висновок у цій справі складено з порушеннями, там міститься опис злочинів, які не існують. Вони підкреслили, що Карпюк та Клих не винні, а слідство не має жодних доказів того, що вони коли-небудь були в Чечні.

У червні 2016 року в Грозному проти Станіслава Клиха почалося слідство у справі про неповагу до суду. Згодом Суд Чечні додав Клиху місяць до 20 років колонії.

3 квітня адвокат Ілля Новіков повідомив, що українського політв'язня Станіслава Клиха, якого незаконно утримують у Росії, етапували в колонію у Верхньоуральську.