'Зріжуть радянський герб': В'ятрович розповів про декомунізацію пам'ятника 'Батьківщина-мати'

Знаменитий пам'ятник "Батьківщина-мати" не буде повністю декомунізований, він залишиться на своєму колишньому місці - на правому березі річки Дніпро в Києві.

З монумента зріжуть герб СРСР, при цьому щит залишиться на колишньому місці. Про це в ефірі телеканалу "Прямий" заявив директор Українського інституту національної пам'яті, один з авторів закону про декомунізацію Володимир В'ятрович, повідомляє "Главред".

За словами історика, з української столиці необхідно прибрати пам'ятник Щорсу. Проте знищувати його не мають наміру, монумент буде збережений, як зразок радянського мистецтва.

Відео дня

Читайте також"Щупальця русского мира": В'ятрович зробив нову заяву про Висоцького і Цоя

"На жаль, Київ досі залишається чи не єдиним містом з великими хвостами з декомунізації. Пам'ятник Щорсу повинен бути демонтований, вивезений з цього місця і не повинен залишатися в громадському просторі. Тільки на території якогось музею", - підкреслив він.

В'ятрович додав, що немає необхідності українізувати монумент "Батьківщина-мати". Досить зрізати з нього герб, залишивши без змін щит, зазначив він.

"Що стосується Батьківщини-Матері, очевидно, що її ніхто не буде демонтувати, але цей радянський герб повинен бути прибраний з громадського простору. Чи то зрізанням, чм демонтажем. Були різні пропозиції, хтось говорив про тризуб, хтось про ще якесь зображення. Я пропоную просто звичайний щит без будь-яких спроб українізувати цю радянську монументальну скульптуру", — заявив В'ятрович.