Роман "Summertime" ("Влітку") Джона Максвела Кутзеє, південноафриканського лауреата Нобелівської премії в галузі літератури, ввійшов до короткого списку претендентів на премію Man Booker 2009 року. Кутзеє має два "Букери" - за книжки "Життя і час Міхаела К." (1983) і "Ганьба" (1999), і він може стати першим "потрійним" лауреатом цієї престижної премії для англомовних романістів.

До короткого списку "Букера" 2009 року ввійшов роман "The Children`s Book" ("Дитяча книга") Антонії Байєтт, лауреата "Букера" 1990 року (за "Posession" - "Володіння"). Ще одна відома письменниця - Сара Вотерс - номінована за роман "The Little Stranger" ("Маленький подорожній"). Уотерс, три романи якої перекладалися російською ("Тонка робота", "Нічний дозор" і "Оксамитові кігтики"), двічі потрапляла до шорт-листа "Букера".

Також у шорт-листі опинився письменник Саймон Моуер (Simon Mawer), який живе в Італії, з романом "The Glass Room" ("Скляна кімната"). Російською мовою перекладалася його книга "Євангеліє від Іуди". Ще два номінанти - це Адам Фулдс (Adam Foulds) з романом "The Quickening Maze" ("Оживаючий лабіринт") і Хіларі Ментл (Hilary Mantel) з історичною книгою "Wolf Hall" ("Вулф Хол") про Томаса Кромвеля, головного радника Генріха VIII.

Відео дня

За даними The Guardian, найвищі ставки букмекери приймають саме на Ментл, вона вважається фаворитом конкурсу.

Ім`я лауреата премії стане відоме ввечері 6 жовтня. Переможець одержить чек на 50 тисяч фунтів стерлінгів.

Лента.ру