Мацеви, що були вмонтовані у тротуарну плитку у Снятині (Івано-Франківська область), перенесено на новий єврейський цвинтар.

Про це сьогодні, 22 травня, повідомили JewishNews. Про знахідку розказав власник території: 300 єврейських надгробків виявилися вмонтованими у тротуар.

Це справжня історична знахідка: мацеви з гарним різьбленням і мають історичну та культурну цінність. Найліпше збереглися написи на могильній плиті, що датується 1761 роком.

Відео дня

Три тижні тому питання про перенесення надгробків було вперше винесене у публічне поле. Більшість з них роздроблені, і при піднятті вони акуратно складалися на піддони і в такому ж вигляді розміщувалися на єврейському цвинтарі.

Сьогодні вже є результат виконаних робіт: 92 піддони з близько 300 мацевами були перенесені на кладовище протягом 5 днів.

Надалі планується зробити лапідарій із цього каміння на цвинтарі.

Попри повномасштабну війну в Україні, сотні могильних плит було врятовано. Власник землі, де було знайдено мацеви, на ім’я Сергій виявив свідому позицію, а місцева влада посприяла реалізації цього проєкту. Власникові була компенсована вартість гравію на заміну плитам з надгробків, ще 350м² плитки буде куплено цього тижня після закінчення збору коштів.

Об'єднана єврейська община України організувала збір на реалізацію проєкту, у якому взяло участь багато спонсорів. Роботи виконала Єврейська громада Івано-Франківська.