Співачка Марія БУРМАКА вважає, що скасування на законодавчому рівні квот на поширення музичних творів українських авторів та виконавців призведе до втрати їхньої конкурентоспроможності на вітчизняному шоу-ринку.

Таку думку М.БУРМАКА висловила напередодні у ефірі ТВі, повідомили УНІАН у прес-службі телеканалу.

"Цей закон знаковий. Він свідчить про те, що з України витісняють Україну. Відтепер на українських каналах не буде в достатній кількості вітчизняного продукту, не тільки україномовного. Української музики не стане менше, бо її і так було мало. Перш за все, цей закон вдарить по українських співаках, які конкурують з російськими поп-співаками", - сказала М.БУРМАКА.

Відео дня

За її словами, незважаючи на законодавчу норму, українські радіостанції її не виконували. "Цієї норми і не дотримувалися. А я в ці 50% не попадала завжди. Таких співаків, як я, програмні директори на більшості радіостанцій ставили переважно вночі. Але, скасовуючи її, влада відкриває ящик Пандори", - вважає співачка.

На думку М.БУРМАКИ, новий закон потребує певного роз’яснення. "Що мали на увазі, коли говорили, що закон – це нові робочі місця, нові податкові надходження, яким чином відбуватиметься розвиток української музики? Я чекатиму роз’яснень", - додала вона.

Довідка УНІАН. Проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення) був зареєстрований у Верховній Раді 26 квітня 2010 року за ініціативою народного депутата Олени БОНДАРЕНКО (фракція Партії регіонів).

Верховна Рада 1 лютого 2011 року прийняла цей законопроект за основу і направила його на підготовку до другого читання. Законопроект підтримали 240 із 396 народних депутатів, зареєстрованих у залі.

Проект передбачає скасування обов`язкового надання 50% радіоефіру музиці українських авторів або виконавців. Зокрема, пропонується вилучити із статей 9 та 28 Закону "Про телебачення і радіомовлення" вимогу про дотримання телерадіоорганізаціями окремих квот на поширення музичних творів українських авторів чи виконавців, а також вимогу до змісту програмних концепцій телерадіоорганізацій щодо частки поширення музичних творів українських авторів чи виконавців у щотижневому обсязі мовлення.