Австрійська компанія OMV Group заявляє, що ВАТ “Газпром” на третину скоротив обсяги поставок газу до Австрії, завчасно попередивши про таке скорочення.

Про це йдеться в оприлюдненому прес-релізі австрійської компанії, який має у своєму розпорядженні УНІАН.

"Сувора зима в Росії з температурами до мінус 35 градусів призвела до обмежень поставок газу з Російської Федерації... Зараз поставки газу через станцію Baumgarten на півдні Австрії знизилися на 30%", - зазначила прес-служба компанії.

Відео дня

У повідомлені також зазначається, що "Газпром експорт" попередив OMV Group та її дочірню компанію EconGas про плановані скорочення газу.

Разом з тим, прес-служба не уточнила, коли саме було надіслано попередження і на який термін передбачено скорочення поставок газу.

Водночас, прес-служба OMV Group зазначила, що необхідні обсяги газу компенсуються за рахунок збільшення його відбору зі сховищ, в яких накопичено 2,4 млрд. кубометрів палива.

Компанія також зауважила, що Австрія щорічно споживає близько 9 млрд. кубометрів газу, 47% з яких країна купує в Росії, а 38% - у Норвегії та інших країнах. Решту 15% країна покриває за рахунок власного видобутку.

Як повідомляв УНІАН, 2 лютого генеральний директор ТОВ “Газпром експорт” Олександр МЕДВЕДЄВ заявив, що “Газпром” максимально збільшив обсяги поставок газу до Європи. При цьому він зазначив, що Україна здійснює відбір російського газу у значно більших об’ємах, ніж передбачено контрактом.

“Нафтогаз” спростував такі обвинувачення, зауваживши, що збільшення обсягів споживання газу в Україні, пов`язане зі значними морозами, компенсується виключно за рахунок відбору газу з підземних газосховищ.

Сьогодні, 3 лютого, міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій БОЙКО заявив, що європейські країни одержують менше природного газу, оскільки російський «Газпром» зменшив його поставки.