Меджліс хоче провести Міжнародний форум з проблем депортованих народів

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив журналістам глава Меджлісу, народний депутат України Мустафа Джемілєв.

За його словами, сьогодні відбудеться друга зустріч керівництва Меджлісу кримськотатарського народу з главами дипломатичних місій і представниками міжнародних організацій в Україні. Головне питанням, яке обговорюватиметься на зустрічі - це ідея проведення міжнародного форуму з відновлення прав депортованих народів.

«Наше завдання - привернути увагу міжнародного співтовариства до вирішення проблем із надання допомоги Україні у відновленні прав кримськотатарського народу», - сказав М.Джемілєв.

Відео дня

Він повідомив, що Верховний комісаріат ОБСЄ у справах національностей розробив загальну концепцію Міжнародного форуму, а уряд Норвегії виділив кошти на його підготовку. Створено п'ять груп, які працюватимуть з конкретних проблем у гуманітарній, соціальній та культурній сферах.

«Для нас дуже важлива позиція нашої держави, твердої відповіді від керівництва України з приводу форуму поки що немає», - сказав М.Джемілєв.

На цю тему: Невідомі розмалювали свастикою меморіал жертвам депортації (фото)

За його словами, існують різні точки зору, одна з яких зводиться до того, що спочатку треба застосувати закон про відновлення прав депортованих народів, а потім проводити форум. «Хоча на наш погляд, одне іншому не заважає», - сказав М.Джемілєв.

Він також відзначив, що раніше обговорювалося питання про те, щоб держави, які братимуть участь в міжнародному форумі, надавали також соціальну допомогу у вирішенні проблем депортованих народів.

За словами М.Джемілєва, представники багатьох країн, зокрема США, Франції, Канади, висловили готовність взяти участь у створенні фонду з надання допомоги Україні у вирішенні проблем депортованих народів.