Про це вони повідомили на прес-конференції в УНІАН.

За словами кандидата філософських наук, доцента В.Гадяцького, земельні ділянки знаходяться в приватному секторі поряд із присадибною ділянкою сім'ї, на них розбито сад із 95 фруктових дерев і близько 60 кущів, і розташовано гараж на два автомобілі.

Він зазначив, що в 90-х роках на ділянках був пустир і звалище. У 1994 році рішенням Харківського міськвиконкому одну ділянку було надано сім'ї в постійне користування, в 1996 році ділянку було приватизовано. Водночас сім'я придбала сусідню ділянку. На обидві ділянки було видано державні акти на право власності з цільовим призначенням для індивідуального садівництва.

Відео дня

«Пройшло майже 20 років, ми витратили величезну енергію, сили й кошти. Ці ділянки знаходяться в найдорожчому районі Харкова - Шатилівка, де ціна ділянок приблизно 30-35 тис. дол. за сотку. Ціна двох наших ділянок - близько 600 тис. доларів... Ми виростили чудовий сад, побудували гараж із усіма дозволами влади», - сказав В.Гадяцький.

Він уточнив, що на гараж також є свідоцтво про право власності, він був зареєстрований у БТІ.

За словами В.Гадяцького, в 2011 році на ці ділянки «поклав око один відомий харківський діяч, і закрутилася машина рейдерського захоплення нашої приватної власності».

Спочатку ділянку відвідала група інспекторів Головного управління Держкомзему в Харківській області, яка не знайшла ніяких порушень і не пред'являла претензій. Проте влітку 2011 року сім'я дізналася про те, що чиновник цього управління відправив прокурору і меру Харкова листа про те, що ділянки були надані сім'ї з порушенням законодавства.

В.Гадяцький повідомив, що прокурор висунув протест із вимогою скасувати рішення міськвиконкому 90-х років, а в липні 2011 року сесія Харківської міськради ухвалила рішення про скасування цих рішень.

Разом із тим, за його словами, в районному суді опинилися три позови від прокуратури Харкова й міської ради щодо цієї справи.

На цю тему: Вчительку, яка погрожувала себе спалити, суд таки викинув на вулицю

Як зазначив В.Гадяцький, 30 березня 2012 року суд ухвалив рішення, яким скасував обидва держакти на право власності на земельні ділянки трохи менше 12 соток кожна і свідоцтво на право власності на гараж. Суд також ухвалив повернути ділянки в придатний для подальшого використання стан.

За словами доцента, сім'я подала скаргу до Апеляційного суду Харківської області, який рік її розглядав і 18 березня 2013 року залишив рішення районного суду без змін.

В.Гадяцький подав касаційну скаргу до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних кримінальних справ у Києві.

Він повідомив, що того ж дня виконком Харківської міськради включив земельні ділянки і гараж до списку об'єктів самовільного будівництва, що підлягають знесенню.

«Я приїжджаю з Києва до Харкова й бачу, що команда погромників громить наші ділянки, наш гараж... Бульдозером знищили гараж... Знищили всю огорожу наших двох ділянок, частину саду, посилаючись на рішення Харківського міськвиконкому, яке нам навіть не вручили», - сказав В.Гадяцький.

При цьому він уточнив, що знесення гаража відбувалося в обхід прописаних законодавством процедур, згідно з якими виконувати рішення суду має державна виконавча служба.

В.Гадяцький звернувся до правоохоронних органів, проте вони не вчинили ніяких дій проти «погромників» й ігнорують звернення розслідувати цей випадок.

Він повідомив, що на даний момент справа про земельні ділянки знаходиться на стадії касаційного розгляду.

За словами В.Гадяцького, сім'я має намір звертатися до Верховного суду й до Європейського суду з прав людини і вирішувати питання законними методами.