Адвокат розповів про нюанси перевірки документів військовозобов'язаних в Україні  (відео)

Представники територіальних центрів комплектування та соцпідтримки ("військкоматів") не мають права перевіряти документи військовозобов'язаних українців. Про це у своєму YouTube-каналі заявив адвокат Тарас Никифорчук.

Такі права є у працівників Нацполіції, але все ж ця процедура перевірки документів має бути обгрунтована. 

"Найголовніше: "ти нам не подобаєшся", "ти не такий", ще якісь питання - це все не може бути причиною перевірки документів. Повинне бути орієнтування на вас, має бути якийсь випадок, пов'язаний зі злочином, або ви проїжджаєте через блокпост - у таких випадках ви маєте показати документи співробітникам поліції", - наголосив Никифорчук.

Адвокат додав, що не є причиною перевірки документів формулювання з вуст поліцейських "у нас війна, запроваджено воєнний стан". Також він каже, що українці не зобов'язані постійно носити із собою документи, тож відповідальність за це не може настати.

У яких випадках українці можуть відмовитися від вручення повістки

Адвокат Андрій Новак заявив, що військовозобов'язані українці мають право не брати повістки. Так можна вчинити, якщо людині вручають повістку не за правилами, не за законом. Далі представники центру комплектування у присутності двох свідків мають скласти відповідний акт обгрунтованої відмови від отримання документу.

Причини для відмови від повістки:

  • порушення порядку вручення повісток;
  • документ намагаються вручити невстановлені особи або без належних повноважень;
  • повістка виписана на іншу особу;
  • порожня повістка, яку заповнювали "на коліні".

Вас також можуть зацікавити новини: