Віталій Шкляров / фото novayagazeta.ru

Мінський суд продовжив ще на два місяці термін арешту відомому білоруському політв'язню, політологу Віталію Шклярову.

Про це заявити його адвокат Антон Гашинський. Він нагадав, що Шкляров вже майже два місяці перебуває в СІЗО Мінська. 

"Слідство обґрунтувало своє рішення тим, що Віталій Шкляров може сховатися. Рішення, по суті, було формальним", - зазначив Гашинський, додавши, що за ті два місяці, які політв'язень перебуває під вартою, слідчі провели тільки одну очну ставку і два допити.

Відео дня

"Більше ніяких слідчих дій у справі Віталія проведено не було", - додав адвокат.

Відповідаючи на запитання про стан здоров'я політв'язня Гашинський зазначив, що Шклярову, після кількох тижнів наполегливих прохань, нарешті зробили тест на COVID-19

"Тест показав наявність антитіл у Віталія Шклярова. Швидше за все, він перехворів коронавірусною інфекцією за два тижні до його проведення, коли Віталій скаржився на сильне нездужання і у нього була висока температура. Однак тоді ні він, ні його співкамерники не були ізольовані", - зазначив адвокат.

Нагадаємо, влада Білорусі затримала відомого опозиційного політика Сергія Тихановського, а пізніше і політконсультанта Віталія Шклярова. Їм закидають організацію незаконного мітингу на підтримку кандидата в президенти Світлани Тихановської 29 травня в місті Гродно. Сам Шкляров заперечує всі звинувачення на свою адресу і стверджує, що його затримання — це помста "останнього диктатора Європи" за публічну критику дій Лукашенка. ЗМІ називати Шклярова одним з найнебезпечніших політичних діячів для режиму Лукашенка.

18 серпня Шкляров передав ЗМІ відкритого листа, в якому розповів про тортури, психологічний тиск і приниження по відношенню до нього та інших людей, що утримуються в мінському СІЗО.

Шкляров працював над президентською кампанією кандидата в президенти США Берні Сандерса в 2016 році. Крім того, він був волонтером у штабі кампанії з переобрання президента Обами в 2012 році. Він є громадянином США та Білорусі.

Офіційні представники США неодноразово виступали з вимогою звільнити Віталія Шклярова. Так, заступник держсекретаря США Стівен Біган закликав білоруську владу звільнити всіх затриманих протестувальників і, зокрема, сказав: "Віталій Шкляров повинен бути звільнений". Держсекретар Майк Помпео згадав Віталія в заяві від 8 вересня, в якій засуджується викрадення лідерів білоруської опозиції. Дружина політв'язня, співробітник Держдепу Хезер Шклярова також заявляла про те, що її чоловік в СІЗО Мінська піддається тортурам. Крім того, Рада національної безпеки Штатів офіційно висловилася про необхідність негайного звільнення політв'язня.