Більшість українців підтримує вихід з Мінських угод, якщо РФ визнає "ЛДНР" - опитування

55% громадян підтримує вихід України з Мінських угод у разі визнання РФ "ЛДНР" / фото УНІАН

55% опитаних громадян вважають, що Україна повинна вийти з Мінських угод, якщо Росія визнає так звані "ЛНР" і "ДНР" незалежними державами.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".

Водночас 24% виступили проти, 21% – не визначилися з цього приводу.

Відео дня

"За вихід з Мінських угод за згаданих умов виступає відносна більшість населення, незалежно від регіону проживання та віку. Лише в електоральному розрізі помітна різниця в оцінці такого розвитку подій: відносна більшість опитаних виборців партій "Опозиційна платформа – За життя" та "Наші" або проти виходу з Мінських домовленостей, або ж вагаються у відповіді", - пояснили соціологи.

Опитування проведено 16-17 лютого 2022 року серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1722 респонденти. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,4%.

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого Держдума Росії підтримала звернення до президента РФ Володимира Путіна з проханням визнати "ЛНР" і "ДНР" незалежними державами.

Верховна Рада, своєю чергою, ухвалила постанову про звернення до міжнародних організацій, урядів та парламентів держав світу щодо невизнання самопроголошених "ДНР" та "ЛНР".

У зверненні звучить заклик до міжнародних організацій не визнавати будь-які рішення Росії, які будуть стосуватися визнання "ДНР" та "ЛНР".

Крім того, український парламент закликав рішуче засудити будь-які дії Росії, спрямовані на погіршення безпекової ситуації у світі в цілому та в Україні зокрема; розглянути питання правових підстав перебування РФ у складі постійних членів Ради Безпеки ООН та провести термінове засідання РБ ООН щодо ескалації конфлікту на державних кордонах України.

Також ВР закликала невідкладно застосувати додаткові санкційні механізми щодо Росії задля упередження подальшої ескалації конфлікту.

У зверненні наголошується, що так звана "влада" незаконних утворень є окупаційними адміністраціями, управління якими здійснюється Росією. Тому Верховна Рада вважає за неможливе вести прямі переговори з ватажками цих утворень.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, Україна повідомила міжнародним партнерам, що визнання Росією "Л/ДНР" як "незалежних утворень" означатиме її вихід з Мінських домовленостей.

Визнання "ЛДНР" Росією: ризики

Законопроект про визнання маріонеткового "уряду" "ЛДНР" у Держдуму подали російські комуністи. Після розгляду законодавчої ініціативи документ схвалили і передали на підпис Путіну.

Це відбулося на тлі зростаючої загрози повномасштабного нападу РФ і посиленням наступальних позицій Росії навколо України. При цьому у МЗС Росії та у Кремлі останнім часом все частіше згадують про нібито "невиконання" Києвом "Мінських домовленостей" на умовах Москви.

Хоча міжнародні партнери України неодноразово наголошували, що угоди саботує саме Кремль.

Після ухвалення документу про "визнання" окупантів у МЗС України попередили про ризики для майбутніх переговорів Києва та Москви щодо деокупації ОРДЛО.

"У разі ухвалення рішення про визнання, Росія де-факто і де-юре вийде з Мінських домовленостей з усіма супутніми наслідками. Ми вже попередили про цю позицію наших партнерів", - висловився глава МЗС Дмитро Кулеба.

Своєю чергою, німецький канцлер Олаф Шольц назвав таке рішення "політичною катастрофою".

В Офісі президента України зауважили, що відходом від "Мінська" Москва підтверджує, що саме вона є відповідальною за відсутність прогресу у переговорному процесі.

А держсекретар США Ентоні Блінкен, коментуючи пропозицію Держдуми, відповів, що це "ще більше підриває суверенітет України і її територіальну цілісність".

Вас також можуть зацікавити новини:

Допоможіть проєктуПідтримайте нас
Підтримайте нас
Останні новини
завантаження...
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся