Держдума просить Путіна визнати "ЛДНР" / фото ua.depositphotos.com

Проект постанови з проханням про визнання "Донецької Народної Республіки" та "Луганської Народної Республіки" внесли до Держдуми РФ.

Повний текст документа опублікувало російське пропагандистське видання "РИА Новости".  

Комуністична партія Російської Федерації на чолі з Геннадієм Зюгановим підготувала звернення до президента РФ Володимира Путіна. У ньому озвучено прохання визнати незалежність окремих районів Донецької та Луганської областей.

Відео дня

Читайте також"Пішли по беззаконню": стало відомо про нові жахи в тюрмах "ЛДНР"

"Державна дума Федеральних Зборів Російської Федерації звертається до Вас, шановний Володимир Володимирович, з проханням розглянути питання про визнання Російською Федерацією "Донецької Народної Республіки" і "Луганської Народної Республіки" як самостійних, суверенних і незалежних держав", - йдеться в проекті звернення.

Автори звернення називають відповідне рішення "обґрунтованим і морально виправданим". Вони впевнені, що за роки окупації незаконними збройними формуваннями РФ були сформовані "демократичні органи і держава з усіма атрибутами легітимної влади". 

Також депутати наполягають на якнайшвидшому проведенні переговорів "з метою створення правової основи міждержавних відносин" і побудови співпраці в різних сферах, зокрема, сфері безпеки. 

Такий крок має створити підстави для "захисту" мешканців окупованої території від "політики геноциду".

Представник КПРФ Казбек Тайсаєв раніше висловив упевненість в тому, що ініціатива буде підтримана і реалізована найближчим часом, писали російські ЗМІ. Він також провів аналогії з Південною Осетією і Абхазією. 

Реакції Кремля поки немає - прес-секретар Путіна РФ Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі ще не читали документ.

Визнання "ЛДНР" Росією

У листопаді 2021 року Путін підписав указ про "надання гуманітарної підтримки" населенню окупованих Росією окремих районів у Донецькій і Луганській областях.

Зокрема, Путін доручив уряду РФ у місячний термін вжити заходів, що пом'якшують умови допуску на російський ринок товарів з ОРДЛО. Йдеться, зокрема, про допуск таких товарів до держзакупівель нарівні з російськими.

Крім того, Уряду РФ також у місячний термін доручено забезпечити визнання в Росії дійсними сертифікати про походження товарів, що видаються організаціями, що фактично діють на окупованій Росією території Донбасу.

Голова МЗС України тоді засудив підписання указу.

"Він явно суперечить букві і духу Мінських домовленостей", – наголосив Дмитро Кулеба.

У 2014 році російська сторона почала розгойдувати ситуацію на Донбасі і підтримала бойовиків, які потім захопили частину сходу України і створили самопроголошені "ДНР" і "ЛНР". Бойовики не раз заявляли про те, що бачать псевдореспубліки у складі Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: