Україна влаштує революцію на всесвітньо відомому фестивалі в США / фото Facebook / Віталій Дейнега

Україна влаштує революцію на культовому фестивалі Burning Man, який проходить в пустелі Блек-Рок в США. Вперше за всю історію заходу інсталяцію спалять на самому початку, а не в кінці.

"Ця скульптура буде спалена першою на Burning Man. Чесно кажучи, навіть не пам'ятаю, щоб колись до цього були скульптури, які через спалення народжувалися, а не зникали. Всі, хто знає задум – в захваті. Я думаю, що завтра Україна прозвучить у всіх куточках планети не з війною, а з мистецтвом. Мало хто розуміє, як це зараз принципово. Особливо в США", - написав засновник фонду "Повернись живим" та медіапроекту Ukrainian Witness Віталій Дейнега на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, проект готувався близько року спільно з американською партнеркою Аллою Лопаткіною, художниками Олексієм Саємом і Богданою Косміною. Команда створила скульптуру вісім метрів заввишки, яка стане символом єдності і непохитності українського духу і, за словами авторів, буде символізувати те, що сталося з Україною і кожним з нас. Але яка саме скульптура - світ дізнається тільки завтра, коли згорить зовнішній короб.

Відео дня

"Вона оббита дошками так, як ми оббиваємо пам'ятники, щоб уберегти їх від обстрілів. Але завтра ці дошки згорять і у взаємодії з вогнем щось народиться. Щось, що пройшло крізь вогонь і стало сильніше ніж будь-коли. Щось дуже схоже на Україну і кожного з нас", – розповідає Віталій.

Мета художників - змінити уявлення в світі про Україну і показати її мужність та силу. І зробити так, щоб Україна звучала в західних медіа як сучасна та самобутня держава зі своєю культурою, що бореться за свою свободу.

Довідка УНІАН. Burning Man - одна з найбільш культових подій у світовій культурі, на яку художники з усього світу привозять свої роботи. Подія проходить з 27 серпня по 4 вересня в пустелі Блек-Рок в штаті Невада (США). По завершенню фестивалю всі інсталяції спалюють

Україна на Burning Man - останні новини

Українські художники вже не вперше беруть участь в арт-фестивалі. У 2022 році делегація планувала представити скульптуру "людини, що пливе". 

Спочатку незвичайну інсталяцію показали в Києві біля арки Дружби народів. Інсталяція була дерев'яною конструкцією людини, яка пливе абсолютно оголеною. Арт-об'єкт назвали Merman.

Вас також можуть зацікавити новини: