Далай-лама дав поради українцям / REUTERS

У вівторок, 20 жовтня, лауреат Нобелівської премії миру Далай-лама XIV вперше поспілкувався з українцями у прямому ефірі і порадив, як впоратися з пандемією COVID-19.

Трансляцію розмови Далай-лами з українцями можна подивитися нижче.

Він нагадав, що в різні часи з'являлися різні хвороби, але нова пандемія охопила весь світ через його глобальний зв’язок.

Відео дня

«Ця хвороба, дуже шкода, що вона прийшла. Але якщо згадати історію – у великих суспільствах хвороби приходили і зникали. В сучасній реальності весь світ охоплений глобальними зв'язками. І ми бачимо, що схід залежить від заходу, південь від півночі, і навпаки. І коли з’являється така хвороба, вона охоплює весь світ», - зазначив Далай-лама.

Духовний лідер Тибету впевнений, що головне для українців, як і для інших, зберігати надію.

Читайте такожДалай-лама звернувся до світу через пандемію коронавірусу

«Сталося як сталося. Якщо тільки хвилюватися та втрачати надію – це не принесе користі. Зараз вчені, лікарі займаються активною дослідницькою роботою. І нам варто зберігати відвагу, впевненість, необхідно і надалі працювати. Якщо ми втрачаємо надію – деморалізуємося. Це шлях до провалу. Нам необхідно зберігати відданість, зберігати спрямування на ціль – і так ми зможемо всі проблеми подолати», - вважає він.

У Тибеті, за словами їх духовно лідера, люди намагаються об'єднувати добросердя з розумом.

«Я втратив свою країну, наприклад. У Тибеті багато проблем, багато страждань. Але сміливість і впевненість ми завжди зберігаємо. Ми маємо бути завжди відданими. Самовідданість, водночас, має бути реалістичною, бо нереалістичні прагнення користі не принесуть. І найкраще свою відданість шукати у своєму добросерді, коли ми добросердя об’єднуємо з розумом. Тоді у нас з'являється справжня сила духу, сила волі. І вона має ґрунтуватися на реальності. І тоді навіть неможливі речі можуть бути здійснені», - зазначив він.

«Отже, в першу чергу, добросердя і відданість, сила волі. І друге – це мозок. Треба дивитися, що можна подолати, а що ні. Якщо нічого не можна зробити, тоді ми це просто приймаємо. Це – частина реальності», - підкреслив Далай-лама.

Хто такий Далай-лама XIV 

  • Його Святість Далай-лама XIV (ім’я при народженні — Джецун Джампхел Нґаванґ Лобсанґ Єше Тенцзін Ґ'яцо) — 14-й Далай-лама та духовний лідер Тибету, Лауреат Нобелівської премії миру.
  • Народився 6 липня 1935 року в родині селянина у Тибеті. У віці 2 років був оголошений реінкарнацією минулого Далай-лами XIII. У 1950 році, коли незалежний Тибет був щойно окупований Китаєм, у віці 15 років повністю взяв на себе обов’язки Далай-лами — духовного і політичного лідера країни. Після Тибетського повстання 1959 року був вимушений покинути Тибет, як і тисячі його співвітчизників й оселитися у місті Дармсала на півночі Індії.
  • З того часу Далай-лама продовжує бути лідером буддійського світу та до 2011 року був головою Уряду Тибету у Вигнанні. Далай-лама XIV ніколи не закликав до насильницького повернення незалежності Тибету, але використовує всі можливості мирного вирішення ситуації. За свій внесок у розбудову миру і гуманізм, захист прав людини в усьому світі у 1989 році отримав Нобелівську премію миру.
  • Далай-лама XIV виступає з лекціями, бере участь у панельних дискусіях, проводить діалоги з представниками різних культур, нації і релігій, відвідує університети і державні установи. Значну частину його діяльності становлять міжрелігійні контакти: він зустрічався з головами християнських ті іудейських церков, духовними лідерами ісламу, сикхізму, індуїзму. З Іоанном-Павлом II він зустрічався 6 разів.