Держкіно вирішило провести реорганізацію Довженко-Центру / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Держкіно вже ініціювало експертну оцінку колекцій Довженко-Центру. При цьому фільмофонд і надалі зберігатиметься в Центрі, за адресою вул. Васильківська, 1.

Про це в колонці на Цензор.net повідомив Сергій Козлов, голова Асоціації судових репортерів України, засновник Центру викривачів корупції.

В тексті він спростовує фейки і маніпуляції навколо реорганізації Довженко-Центру. Одна з них стосується нібито намірів в.о. директорки установи Юлії Каждан провести оцінку колекції.

Відео дня

Насправді ще 2 листопада Держкіно звернулося до Міністерства культури, Міністерства юстиції, Державної архівної служби та власного ДП "Національний центр Олександра Довженко" з пропозицією надати кандидатури експертів для робочої групи, яка й проводитиме оцінку музейної та фільмової колекції установи.

"Тож образи на кшталт "нова в.о. директора потрібна, щоб провести дерибан нашої колекції" банально не відповідають дійсності", — заявив Сергій Козлов.

Також не є достовірною інформація про нібито наміри знищити або перемістити фільмофонд, а також про заплановані масові звільнення співробітників після реорганізації Центру.

"У таких випадках за трудовим законодавством всім працівникам пропонується місце роботи на аналогічних посадах у новій структурі. А далі - право працівника вирішувати, чи буде він працювати далі, чи прийме інше рішення, наприклад, працівник може бути переведений до іншої організації", — запевнив Сергій Козлов.

Нагадаємо, наказом від 5 серпня 2022 року Держкіно вирішило провести реорганізацію та передачу повноважень ДП "Національний центр Олександра Довженка". У наказі йдеться про розподіл Довженко-Центру на три юридичні особи: ДП "Українська анімаційна студія", ДУ "Науковий центр кінематографії України" та ДП "Національний центр Олександра Довженка".