В МВС пояснили, для чого встановлюють камери на дорогах /  фото УНІАН

Системи відеофіксації дотримання Правил дорожнього руху працюють у всіх цивілізованих країнах і їхнє завдання – не збирання грошей у бюджет, а щоб в місцях підвищеної аварійної небезпеки водії натискали на гальмо.

Про це заступник глави МВС Антон Геращенко розповів в інтерв'ю сайту "Сьогодні".

"Всі камери за законом встановлюються з обов'язковим попереджувальним знаком. Ми дали всі адреси публічно, щоб усі знали, де встановлено камери. Бо наше завдання – це не збити якомога більше штрафів, а щоб водії знали, що є перехрестя, на якому гинуть люди..." – розповів чиновник.

Відео дня

Читайте такожПравила дорожнього руху в Україні: де читати актуальні ПДР і складати тести

За його словами, всі камери поставлені в найбільш аварійно-небезпечних місцях, де гинули і травмувалися люди, щоб водій знав, що там камера, пригальмовував і скидав швидкість.

"У перспективі система розрахована технічно до 6 тис. камер. Думаю, що така кількість не знадобиться. Цього року запускатимемо ще 220 камер для встановлення на автошляхах України. Ми будемо пропонувати мерам міст, щоб вони чинили відповідально, як Віталій Кличко, закуповувати камери і встановлювати на території своїх міст коштом мерії за погодженням з поліцією, яка надаватиме інформацію про аварійно-небезпечні ділянки", – каже заступник міністра.

Він додав, що на першому етапі камери фіксуватимуть швидкість, потім проїзд на червоне світло, проїзд по ряду для руху громадського транспорту.

"В цілому вони повинні зробити наші дороги безпечнішими. Зараз на вулицях України гине приблизно 3300 людей на рік, травмується близько 30 тис., 5-6 тис. осіб стають інвалідами. Ми ставимо собі за мету за п'ять років скоротити загибель людей удвічі. В Осло торік на 500-тисячне місто загинула всього одна людина. У Києві загинули близько 90-100 осіб", – навів страшну статистику заступник голови МВС.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство внутрішніх справ перенесло запуск системи автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху через карантинні обмеження. Запуск системи в експлуатацію очікувався з 1 травня.