Forbes Georgia зняв хвалебну статтю про бізнесмена Сомхішвілі, який судиться з Києвом за $100 мільйонів

Грузинська франшиза Forbes – Forbes Georgia – видалила компліментарну статтю про бізнесмена Тамаза Сомхішвілі, російське громадянство якого підтверджено ГУР МО, і який намагається відсудити у Києві 100 млн доларів. Головний редактор, автор матеріалу Георгій Ісакадзе (Giorgi Isakadze) відмовився коментувати публікацію і подальше зняття матеріалу українським журналістам.

Про це повідомив відомий телеведучий Сергій Іванов, який звернувся до власників Forbes – Integrated Whale Media Investments та the Forbes family з проханням прокоментувати ситуацію, яка підриває репутацію бренду.

"Грузинський Forbes вирішив не відставати від чинного грузинського уряду в плазуванні перед росією. Я дізнався про це випадково, займаючись кейсом російського кримінальника Тамаза "Тобольського" Сомхішвілі, підприємство якого ремонтує російську бойову авіацію, і який просто зараз вибиває з Києва $100 млн. В ході моніторингу даних про фігуранта дослідження я побачив відверто іміджевий матеріал грузинського Forbes про "Тобольського", а трохи згодом з’ясував, що журнал видалив цю статтю", - пише Іванов.

Відео дня

Він нагадав, що Сомхішвілі та його адвокат Тарас Думич останнім часом ведуть активну медійну кампанію.

"Спочатку вони просували наратив про "британського інвестора", від виплати бюджетних грошей якому буцімто залежать відносини з Лондоном, і запустили його на проросійських сайтах на кшталт видання Вєсті. Потім британському інвестору купили дослідження про те, що проти нього ведеться "дискредитаційна кампанія" і також розмістили на проросійських Вєстях. Пізніше директорка Центру контент-аналізу у коментарі Главкому заявила, що покупець Тарас Думич ввів Центр в оману і не сказав, що фігурант – громадянин росії і кримінальний авторитет", - розповів журналіст.   

Сергій Іванов зазначив, що у розпал медійної кампанії у грузинському Forbes вийшов іміджевий матеріал про те, як Тамаз Сомхішвілі (Tamaz Somchishvili) переїхав із Грузії до Сибіру, став одним із засновників Лукойлу та займався авіаційним бізнесом. Згодом грузинський матеріал розтиражували українські сайти, зокрема, Вєсті.

Пізніше статтю у Forbes Gergia видалили, і Гіоргій Ісакадзе не тільки відмовився це коментувати, але й замінив своє фото Телеграм-акаунті аватаркою "Удаленный аккаунт".

"Я не знаю, чому пан Ісакадзе так розхвилювався. Можливо, головний офіс у США висловив подив з приводу матеріалу, який відбілює російського кримінальника, пов’язаного із головним російським мафіозі Шакро Молодим та російською маріонеткою Бідзіною Іванішвілі. А можливо, "інвестор" сказав в інтерв’ю зайве, а потім намагався видалити", - припускає Сергій Іванов.

На його думку, Тамаз Сомхішвілі у цьому матеріалі визнав, що він був одним з керівників Лукойлу, мав спільний бізнес з Роснефтью, був реальним покупцем від Лукойлу Одеського НПЗ у Григорія Суркіса та досі має офіс у росії.

Також Сомхішвілі не заперечував, що має стосунки з Бідзіною Іванішвілі та контролює компанією ТAM-Management, яка управляє Тбіліським авіаційним заводом та займається ремонтом та модернізацією бойової авіації: літаків СУ-25, вертольотів МІ-8 та МІ-24, ракет R60/73.

Сергій Іванов сподівається, що головний редактор Forbes Georgia Георгій Ісакадзе (Giorgi Isakadze) відновить свій "видалений акаунт" і дасть відповіді щодо причин видалення матеріалу, а власники медійної корпорації Forbes - Integrated Whale Media Investments та the Forbes family дадуть належну оцінку цій ситуації.