За підозрюваного у спробі надання хабара у 5 млн доларів керівникам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і Національного антикорупційного бюро України екс-директора з правових питань компанії Burisma Андрія Кічу внесли заставу у понад 40,3 млн грн.

Про це в коментарі УНІАН повідомила прес-секретар Вищого антикорупційного суду Олеся Чемерис.

"За нього внесена застава і суд підготував відповідну довідку", - зазначила вона.

Чемерис додала, що заставу за Кічу внесла юридична компанія, назву якої вона не має права розкривати.

Тепер Кіча може бути звільнений з-під варти за умови носіння електронного браслету.

Читайте такожСправа Злочевського: Офіс генпрокурора проводить службове розслідування щодо втручання в роботу ЄРДР

Як повідомляв УНІАН, 12 червня було затримано трьох осіб, які намагалися передати 5 млн доларів хабара керівництву НАБУ та САП за закриття кримінального провадження за підозрою екс-міністра екології, президента компанії Burisma Group Миколи Злочевського. Справа стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на підконтрольний бізнесмену Сергію Курченку "Реал банк", і до легалізації цих коштів.

На даний час слідство у цій справі зупинене, а Злочевський перебуває в розшуку.

Правоохоронці затримали першого заступника начальника Головного управління ДФС у Києві Ільяшенка, одного із керівників групи компаній Burisma та колишнього керівника одного з департаментів ДФС України - довірену особу Злочевського.

Ільяшенку повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 ККУ (пособництво у наданні службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди за вчинення нею в інтересах третьої особи дії з використанням наданої їй влади, за попередньою змовою групою осіб).

За даними слідства, він отримав кошти від осіб, пов’язаних зі Злочевським. Постанову про закриття провадження Ільяшенко оцінив у 6 млн доларів, з яких 1 млн доларів планував залишити собі, а 5 млн доларів передати у вигляді хабара керівництву НАБУ та САП. Всі 6 млн доларів були вилучені правоохоронцями.

На причетність до злочину також перевіряються співробітники Офісу генпрокурора, які за домовленістю із затриманими особами передавали їм інформацію, що справа дійсно закрита, про що міститься інформація у відповідному реєстрі.

14 червня Вищий антикорупційний суд до 10 серпня взяв під варту з альтернативою внесення застави у понад 40,3 млн грн Андрію Кічу. Напередодні ряд ЗМІ з посиланням на прес-службу групи компаній Burisma повідомили, що Кіча вже не працює директором з правових питань Burisma, а займається адвокатською діяльністю.

15 червня ВАКС заарештував Ільяшенка з альтернативою внесення застави в розмірі понад 84 млн грн та колишню керівницю одного з департаментів ДФС України Олену Мазурову з альтернативою внесення застави у розмірі 120 млн грн.