facebook.com/SuslovaIryna

Уперше за 7 років влада нарешті звернула увагу на вкрай незадовільний стан захисту прав осіб з інвалідністю. Це важлива перемога спільного проекту "Голос людей з інвалідністю" Жіночого руху "ЗА МАЙБУТНЄ" та народних депутатів України від партії "ЗА МАЙБУТНЄ".

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила лідерка Жіночого Руху "ЗА МАЙБУТНЄ" Ірина Суслова.

Вона нагадала, що минулого тижня Комітет Верховної Ради України з питань прав людини провів слухання на тему: "Проблемні питання законодавчого врегулювання та реалізації державної політики щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю".

Відео дня

"І ось сьогодні, 20 жовтня 2021 року, під час засідання члени Комітету одноголосно підтримали рекомендації, напрацьовані учасниками комітетських слухань, у тому числі народними депутатами України та представницями Жіночого руху "ЗА МАЙБУТНЄ. Сподіваюся, що вже найближчими днями парламент та уряд розпочнуть діяти: підготують зміни до проєкту Державного бюджету України на 2022 рік щодо збільшення видатків на реабілітацію дітей з інвалідністю, ухвалять нарешті закон про жестову мову, забезпечать умови інклюзивної освіти та працевлаштування, зроблять усе задля того, щоб Україна відповідала європейським нормам соціального захисту людей з інвалідністю", — пише Ірина Суслова.

Комітет ВРУ з питань прав людини рекомендує парламенту забезпечити розгляд законопроєктів щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю, захисту майнових прав недієздатних осіб, надання особам з інвалідністю безоплатного правового супроводу у справах про захист своїх прав, впровадження європейських правових норм протидії дискримінації осіб з інвалідністю. Окрім того Комітет рекомендує парламенту визначити пріоритетним до розгляду проєкт Закону України "Про українську жестову мову". Нарешті Верховній Раді рекомендовано врахувати пропозиції народних депутатів України від депутатської групи "Партія "За майбутнє" та збільшити в Державному бюджеті України на 2022 рік фінансування видатків на реабілітацію дітей з інвалідністю зі 130 до 700 млн грн.

"Дякую всім членам Комітету Верховної Ради України з прав людини та особисто голові комітету Дмитру Лубінцю, народним депутатам від групи "Партія "За майбутнє", Жіночому руху "ЗА МАЙБУТНЄ" та всім, хто щодня працює над реалізацією проєкту "Голос людей з інвалідністю". Нам вдалося винести питання щодо забезпечення конституційних прав осіб з інвалідністю на державний рівень! Сподіваюся, що всі гілки державної влади почують наш голос та нарешті забезпечать майже 3 мільйонам людей з інвалідністю гідні умови життя, самореалізації та соціального захисту", — підсумувала лідерка Жіночого руху "ЗА МАЙБУТНЄ" Ірина Суслова.