Міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів»/Médecins Sans Frontières (MSF) відкрила нові місії у відповідь на COVID-19 у Донецькій та Житомирській областях.

Відео дня

Організація надає медичну допомогу на дому поблизу лінії зіткнення, а також майже 170 медпрацівників в обох областях вже пройшли тренінги щодо правильного використання засобів індивідуального захисту, інфекційного контролю, потоку хворих – медичного сортування, обстеження та ізоляції, а також щодо поводження з відходами. Окрім цього, на «гарячій лінії» гуманітарної організації надається безкоштовна та конфіденційна психологічна допомога.

Читайте такожЛяшко: Україна переживає стадію "плато" з поширенням коронавірусу

У Мар’їнському районі Донецької області, дві з трьох мобільних команд «Лікарів без кордонів» відвідують людей, у яких сімейні лікарі вже визначили підозру на COVID-19. Організація забезпечує відстеження контактів, обстеження, а також лікування на дому людям з легкими симптомами, щоб запобігти перевантаженню у закладах охорони здоров’я.

«Наші мобільні команди надають допомогу близько 20 людям за день – не лише в ізольованих та сільських громадах, а й у міських центрах. Вони проводять попередню діагностику і за необхідності беруть зразки. Людей, які потребують госпіталізації, направляють до найближчих лікарень», – пояснює Ірма Данієлян, координатор проекту «Лікарів без кордонів» у Донецькій області.

Потреби в психологічній підтримці серед людей на сході України і до цього були високими внаслідок багаторічного конфлікту, причому профілактичні заходи, пов’язані з COVID-19, такі як карантин удома, можуть спричинити додатковий стрес і тривогу. Щоб допомогти населенню впоратися з цією ситуацією, MSF надає психологічну підтримку через конфіденційну «гарячу лінію», доступну у Мар’їнському та Волноваському районах.

У Житомирській області робота зосереджена на зміцненні потенціалу медпрацівників за допомогою тренінгів та психологічної підтримки.

Читайте такожПослаблення карантину: які місцеві обмеження залишаються у різних регіонах (відео)

«Ми відвідали близько третини закладів, призначених для лікування хворих на COVID-19 у Житомирській області. Медичні працівники досить мотивовані, незважаючи на труднощі, з якими стикаються при лікуванні пацієнтів. Але реалізація заходів інфекційного контролю все ще залишається на низькому рівні, як і раціональне використання засобів індивідуального захисту, – зауважує Марве Дука, медичний референт проекту «Лікарів без кордонів». – Наприклад, якщо медпрацівники не знають, як одягати та знімати засоби індивідуального захисту, або як належним чином облаштувати зони для обстеження, сортування та ізоляції, вони можуть самі заразитися, заразити один одного та заразити пацієнтів в інших зонах лікарні».

Разом з пандемією COVID-19 існують й інші медичні потреби. Пріоритетом є забезпечення продовження лікування для всіх пацієнтів, особливо для тих, у кого є інфекційні чи хронічні захворювання, оскільки такі хворі знаходяться в групі підвищеного ризику в разі зараження COVID-19.

«Лікарі без кордонів» допомагають людям в Житомирській області побороти туберкульоз із множинною лікарською стійкістю: майже 170 пацієнтів проходять лікування, і організація як і раніше продовжує набирати в свою програму лікування в середньому по чотири пацієнта на тиждень. Хворим пропонується психологічна підтримка переважно по телефону. Пацієнти, які живуть з гепатитом С, в Миколаївській області отримали препарати на період оголошеного карантину. Ми продовжуємо передавати препарати місцевим програмам по лікуванню ВІЛ в Сєвєродонецьку Луганської області для лікування ряду інфекцій.

Довідка. «Лікарі без кордонів»/Médecins Sans Frontières (MSF) – це незалежна міжнародна медична гуманітарна організація, яка працює у більш ніж 70 країнах по всьому світу. Організація була заснована в 1971 році групою французьких лікарів та журналістів. У 1999 році організація «Лікарі без кордонів» була нагороджена Нобелівською премією миру в знак визнання постійних зусиль її членів у наданні медичної допомоги під час гострих криз, а також підвищення обізнаності про потенційні гуманітарні катастрофи. «Лікарі без кордонів» почали працювати в Україні в 1999 році, і сьогодні робота організації зосереджена на лікуванні інфекційних хвороб, таких як туберкульоз із множинною лікарською стійкістю, ВІЛ і гепатит С, а також на наданні допомоги людям, постраждалим від конфлікту. Вся допомога, що надається «Лікарями без кордонів», є безкоштовною.