З початку широкомасштабної військової агресії Росія, окупувавши частину півдня та сходу України, робила невдалі спроби проведення референдуму про вступ окупованих територій до її складу і видачі російських паспортів українцям, які не залишили власні домівки через бойові дії.

Зокрема, 25 травня Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання громадянства РФ для жителів Запорізької та Херсонської областей України. А невдовзі, указом від 11 липня, російський диктатор розширив перелік осіб, які можуть отримати російське громадянство та ще більше спростив умови його отримання.

Указом від 11 липня, російський диктатор розширив перелік осіб, які можуть отримати російське громадянство та ще більше спростив умови його отримання

За повідомленнями російських медіа, зробленими із посиланням на заяви окупаційної влади, поширення дії указу на інші категорії осіб та без обмеження конкретними регіонами України нібито пов’язано з шаленим попитом на російське громадянство, у тому числі серед жителів Харківської області.

Та якими б абсурдними не були такі заяви, новий указ президента Росії набув чинності 11 липня, а тому доцільно окреслити його ключові позиції.

  • Перше. За цим указом російського царя отримати російське громадянство може кожен українець та особа без громадянства, адже, на відміну від указу 25 травня, він не містить застережень про можливість отримання за спрощеною процедурою російського громадянства лише громадянами України, які постійно проживають на території Запорізької та Херсонської областей.
  • Друге. Служба в органах безпеки, правоохоронних органах чи на військовій службі у так званих ЛДНР, за новим указом, не вважатиметься підставою для відмови у прийнятті заяви про прийняття російського громадянства за спрощеною процедурою (доцільно відмітити, що за Федеральним законом РФ "Про громадянство Російської Федерації" служба у таких силових відомствах є підставою для відмови у прийнятті заяви).
  • Третє. Визначено організаційні та формальні аспекти подання документів для прийняття російського громадянства за спрощеним процедурою у разі, якщо особа перетнула державний кордон і фактично перебуває на території Росії: подання документів можливе за місцем фактичного проживання, але за обов’язкової наявності міграційної карти (документ, який особа заповнює при перетинанні державного кордону та в’їзді на територію РФ).

Вочевидь, основною метою прийнятих змін є намагання російського царя видати якомога більше російських паспортів та як результат – продемонструвати власному народу, що в Україні все ж таки, підтримують "руський мір". Крім того, бажання очільника Кремля провести масову російську паспортизацію українців також пояснюється недолугими спробами РФ провести референдум на тимчасово окупованих територіях і браком часу та фінансів для того, аби реалізувати таку акцію сьогодні.

Зрештою, масова видача російських паспортів є одним з етапів на шляху до цілковитої анексії території.

Втім, з наслідками прийняття російського громадянства українцями, які проживають у тимчасово окупованих містах та селах, не все так однозначно.

За правилом, встановленим у частині 6 статті 5 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України.

Водночас застосування у вказаній вище статті закону слів "примусове автоматичне набуття" пов’язано насамперед з анексією Криму, де справді все відбувалося автоматично. Ситуація на півдні та сході України дещо інша, і подання громадянами України документів для прийняття російського громадянства, як це передбачено указом президента РФ, не повністю відповідає змісту положень статті 5 Закону, навіть якщо особа діяла виключно з метою фактичного виживання, а не з корисливих цілей чи співпраці з ворогом.

До того ж, не слід забувати і про положення статті 19 Закону України "Про громадянство України", яка містить таку підставу для втрати громадянства України, як добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття.

Наївно вважати, що отримання російського паспорта дозволить отримати його власнику якісь соціальні преференції чи виїхати у Росію й жити спокійно та щасливо

Проте питання "добровільності" отримання російського паспорта українцями, які проживають на тимчасово окупованих територіях і фактично кожен день живуть в кошмарі - без доступу до ліків та продуктів, під обстрілами та постійними затриманнями і залякуваннями - взагалі недоречне. Тому не слід робити передчасних висновків про наслідки таких дій і про те, яким чином в майбутньому, після невідворотної деокупації, випадки прийняття російського громадянства будуть розслідуватися чи розглядатися компетентними органами чи відомствами.

Зрештою, наївно вважати, що отримання російського паспорта дозволить отримати його власнику якісь соціальні преференції чи виїхати у Росію й жити спокійно та щасливо. Втім одразу ставити тавро "зрадника країни" теж не варто, принаймні до завершення повноцінного розслідування кожного факту таких подій і прийняття справедливого судового рішення.

Дмитро Воронцов, адвокат ADERHABER