На думку Дикого, одну з головних проблем законопроект про мобілізацію частково вирішує / фото скріншот з відео

Новий законопроект про мобілізацію вирішує тільки одну з двох ключових проблем, заявив військовий і політичний аналітик, ветеран АТО Євген Дикий в ефірі Радіо Свобода. 

"Без вирішення обох проблем, мобілізаційний процес сильно не зміниться. Який вибір стоїть зараз перед пересічною людиною? Це або вдягнути піксель і піти служити невідомо на який термін, або сплатити 1700 гривень штрафу за ухилення від військового обліку", – заявив Дикий.

На думку ветерана, одну з головних проблем законопроект про мобілізацію частково вирішує. Йдеться про встановлення граничного терміну служби. 

Відео дня

"Це дійсно проривне, що вводиться граничний термін служби навіть під час війни. І сама цифра – 36 місяців – це не просто компроміс, це мінімальний термін, який ми можемо собі дозволити. Всі розмови про 18 чи 24 місяці – це абсолютний популізм. Адже на зміну треба знайти 700 тисяч нових людей", – пояснює Дикий.

Водночас із цим, на його думку, в цей пункт необхідно внести зміни: "Проблема в тому, що автори законопроекту не служили і не воювали. Адже 36 місяців служби в Ужгородському ТЦК чи діловодом стройової частини – це для них те ж саме, що 36 місяців в Авдіївці. А в реальному житті це різні види служби. То ж ця норма, на мою думку, має бути доповнена бойовим коефіцієнтом, де на "нулі" день буде рахуватися за два чи за три. Ця норма дійсно важлива, але її треба вдосконалювати". 

Дикий заявив, що в законопроекті відсутні "реальні" покарання за ухилення від мобілізації. Через що, на його думку, законпроект треба доповнювати. 

"Стосовно встановлення відповідальності за ухилення від мобілізації – її просто немає. І все, що розповідають про репресивний характер цього законопроекту, страшні покарання. Там взагалі немає ніяких покарань. Там є лише тимчасові виховні обмежувальні заходи.  У першій версії законопроекту були хоча б штрафи, а тут їх навіть немає", – пояснив Дикий. 

Законопроект про мобілізацію: останні новини

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада України проголосувала в першому читанні за урядовий законопроект про мобілізацію.

В оновленому законопроекті прописано звільнення від військової служби людей, які мають інвалідність будь-якої групи. Крім того, запропоновано знизити призовний вік до 25 років (зараз становить 27), скасувати строкову службу й запровадити електронний кабінет військовозобов'язаного.

Вас також можуть зацікавити новини: