Вінницю вже шостий рік поспіль називають найкомфортнішим містом України / фото УНІАН, Владислав Мусієнко

Шостий рік поспіль найкомфортнішим містом в Україні вважається Вінниця, а от найгіршим - Миколаїв.

Журналісти програми «Гроші» вирішили поїхати у ці два обласних центри і дізнатися, як живуть їхні мери, що вони роблять для свого міста і що про нього думають прості мешканці.

У Миколаєві, при населенні 480, 1 тисяча та площі 259,8 квадратних кілометрів, бюджет на 2020 рік складає майже 4 мільярди гривень, з яких бюджет розвитку міста – 800 мільйонів гривень.

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич – наймолодший мер обласного центру України, на посаді з листопада 2015 року. У сім’ї мера три земельні ділянки, три квартири, будинок та люксовий позашляховик. І це все при зарплатні у 45 тисяч гривень на місяць. Але він каже, що крісло мера зайняв, вже маючи гроші.

Опитані журналістами жителі Миколаєва негативно відзиваються як про свого мера, так і про саме місто. Кажуть, воно не комфортне.

За словами активістів мер виклав гранітну плитку за 110 мільйонів гривень перед міською радою. Але за ці гроші можна було реконструювати і доріжки на прилеглих територіях. Але він цього не зробив.

Також активісти розповідають, що у центрі міста періодично прориває каналізацію, адже трубам по 50-60 років.

За даними міської ради, за останні 5 років у Миколаєві відремонтовано 247 тисяч квадратних метрів доріг на півмільярда гривень, але найдовша вулиця Миколаєва – Потьомкінська – досі не відремонтована.

У Миколаєві за цей час офіційно відремонтовано 42 школи, 23 садочки на 315 мільйонів гривень, але якість ремонту далеко не на п’ятірочку.

Читайте такожБільшість киян вважають дорогу комуналку найактуальнішою проблемою столиці - опитування

На відміну від Миколаєва Вінницю називають дійсно європейським містом. При населенні 370,7 тисячі осіб та площі 113,2 квадратних кілометри бюджет міста на 2020 рік складає 4,5 мільярда гривень. З нього 1,154 мільярда йде на розвиток міста.

Вже 5 років містом керує Сергій Моргунов. Його родина, згідно з декларацією, володіє двома торговими комплексами, двома земельними ділянками та житловим будинком.

«Перше враження дуже приємне: дороги, парки, чисельна кількість міського транспорту. Тут багато хто задоволений містом, але знаходяться і ті, хто розказує про його проблеми», - каже журналістка. Зокрема, багато незаконних новобудов.

За 5 років у місті провели до ладу 64 навчальні заклади на 251 мільйон гривень. Що стосується доріг – за 5 років було витрачено 609 мільйонів гривень та полагоджено 52 кілометри доріг. Але активісти кажуть, що головне питання - у якості асфальту.

Вас також можуть зацікавити новини: