Методи вручення повісток часто бувають дуже "креативними" / колаж УНІАН, фото УНІАН

Працівники ТЦК інколи оригінально вручають повістки, щоб змусити чоловіків з'явитися до військкомату, розповів адвокат Роман Симутін.

За його словами, чоловікам почали приходити повістки, в яких міститься наступне повідомлення: "Відправка повістки зафіксована представником керуючої компанії з обслуговування житлового фонду та автоматизованою системою аітс "Оберіг". Сімутін зазначає, що з точки зору закону подібне повідомлення нічого не доводить і не підтверджує.

"Читайте між рядків: повістку вам кинули в поштову скриньку, а двірник підтвердив, що зробив це", – додав Симутін.

Відео дня

Також зустрічаються ситуації, коли разом з повісткою приходить повідомлення з таким формулюванням: "Доводжу до Вашого відома, що наприкінці 2023 року у Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким суттєво посилюється відповідальність за військові порушення, а саме законодавства про мобілізацію, з накладенням штрафу від 34 000 до 85 000 грн".

Адвокат підкреслює, що це тільки законопроект, а не закон. 

Одним з найбільш "креативних" варіантів є ситуація, коли разом з повісткою приходить повідомлення, що якомусь громадянину вже дали 3 роки в'язниці за ухилення від мобілізації.

"Зауважте: не умовно, але і не щодо вас, одержувача цього креативного повідомлення. Тому що в більшості чоловіки, не почитавши вирок суду, вважають, що це саме їм дали 3 роки", - розповідає адвокат.

Мобілізація в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, у Комітеті назвали три проблемні норми законопроекту про мобілізацію. За словами голова антикорупційного комітету ВР Анастасії Радіної, ці пункти можуть породжувати вибірковість або корупцію.

Також ми розповідали, що ветеран розніс "бутафорський" закон про мобілізацію. Досить зауважень у правозахисника до однієї з ключових норм - електронного кабінету призовника, куди, згідно з документом, ТЦК і СП будуть направляти електронні повістки.

Вас також можуть зацікавити новини: