Експерт пояснив, скільки потрібно людей для ЗСУ / фото 22 окрема механізована бригада

Наразі на тимчасово окупованих територіях перебуває близько 450 тисяч російських загарбників. Україні кількісно потрібно не менше, а набагато більше військових.

Військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко зазначив, що зараз тільки в сухопутних військах ЗСУ налічується близько 600 тисяч - таку оцінку озвучив президент України Володимир Зеленський під час привітання військових 12 грудня.

За його словами, крім бійців на лінії зіткнення, потрібні резерви, а також необхідно закривати зони потенційної небезпеки — північну, північно-східну, та ще й південно-західний плацдарм - тобто кордони з Білоруссю, Росією і з невизнаним Придністров'ям.

Відео дня

"Ми потребуємо відновлення боєздатності підрозділів, які вже існують. Іноді ми навіть повинні формувати нові підрозділи. Але найбільша наша проблема - це ротація. У нас ротація не відбувалася вже досить давно", - зазначив експерт в інтерв'ю виданню NV.

Він нагадав, що для ротації потрібно набагато більше людей, щоб компенсувати втрати.

"А що таке 450-500 тисяч? Якщо розтягнути цей процес на рік, то в місяць вийде мобілізація 40-50 тисяч чоловік. І при цьому це не просто мобілізація повинна бути, це і підготовка", — додав Коваленко.

Крім того, він пояснив, що базова підготовка мобілізованого триває близько трьох місяців, а потім ще не менше місяця має проходити злагодження і проведення підготовки на рівні, наближеному до бойових дій. Річ у тім, що найбільші втрати української армії на лінії зіткнення, коли бійці знаходяться у важких морально-психологічних умовах, тому така підготовка необхідна.

"Якщо завтра починається така мобілізація, якщо через місяць мобілізують 40 тисяч, то ці 40 тисяч зможуть ротаційно замінити на лінії зіткнення тих, хто там перебуває вже півроку і рік, а іноді деякі навіть більше, не раніше, ніж через чотири місяці", - пояснив експерт.

Мобілізація в Україні - останні новини

19 грудня президент України Володимир Зеленський зазначив, що військові запропонували мобілізувати додатково 450-500 тисяч осіб. За його словами, якщо мова йде про додаткові мобілізаційні сили, то потрібно знайти "демобілізаційні процеси".

При цьому президент зазначив, що "мобілізація в такому форматі коштуватиме Україні додаткових 500 мільярдів гривень".

Вас також можуть зацікавити новини: