Коли військовий може звільнитися за сімейними обставинами? / фото t.me_V_Zelenskiy_official 4

В Україні триває мобілізація, яка викликає низку запитань. Одне з них - чи може військовий звільнитися зі служби за призовом під час мобілізації у зв'язку з необхідністю догляду за кимось з рідних?

Як нагадують у громадській організації "Юридична сотня", підстави звільнення з військової служби передбачені частиною 4 статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

Так, у законі зазначено, що будь-яка інвалідність дружини або чоловіка, інвалідність І або ІІ групи батьків військовослужбовця - підстава для звільнення зі служби. 

Відео дня

"І навіть коли групи інвалідності в рідних та близьких немає, звільнитись військовий може, якщо відповідно до висновку лікарсько-консультативної комісії рідні потребують постійного стороннього догляду", - наголошують юристи.

Як звільнитися зі служби за сімейними обставинами

Військовий має подати рапорт безпосередньому командиру, в якому мають бути зазначені підстави звільнення та копії документів-підтверджень такої підстави. Копії мають бути засвідчені нотаріусом.

Які документи потрібно надати для звільнення з військової служби

  • Документи, що підтверджують родинний зв'язок з особою, яка має інвалідність або потребує догляду
  • Медичний висновок медичної або лікарської комісії про те, що родич військовослужбовця має інвалідність або потребує догляду

І тут є важливе уточнення від юристів: щоб довести, що йдеться про родичів дружини або саму дружину (чоловіка), шлюб має бути зареєстрований у РАЦСі. Спільне проживання або церковний шлюб не рахується.

Де мають право вручати повістку 

У законі не вказано, де саме потрібно вручати повістку. Тож цей документ можуть видати в будь-якому місці, яке не заборонене законодавством України - наприклад, можуть вручити повістки на вулиці, на роботі, вдома. Але приводити людину до військкомату силоміць - заборонено.

Хто має право вручати повістку:

  • працівники органів місцевого самоврядування;  
  • керівники підприємств, установ, організацій;
  • посадові особи військового комісаріату та територіального центру комплектування;
  • керівники ЖЕКу, ОСББ.

Вас також можуть зацікавити новини: