Адвокат розповіла, як має виглядати повістка / фото Генштаб ЗСУ

Повістка має затверджену форму, відповідно до постанови Кабінету міністрів України №1478. Бланк повістки передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки. Про це в коментарі сайту ТСН.ua розповіла адвокат Марина Бекало.

"Тобто така повістка є документом про виклик, який породжує обов'язок з'явитися до ТЦК СП у разі дотримання правильності її оформлення та порядку вручення", – зазначила юрист.

Водночас адвокат додала, що на сьогоднішній день врегульованого порядку та алгоритму вручення повісток представниками ТЦК СП досі не існує. Цю ситуацію наші законотворці намагаються змінити законопроектом про мобілізацію.

Відео дня

"У якій редакції з урахуванням внесених правок буде остаточно прийнятий проект, буде видно пізніше. А отже, на сьогоднішній день за чинним профільним законодавством, зокрема за статтею 22 закону про мобілізацію, передбачається обов’язок громадян з’явитися до ТЦК СП у строки, зазначені в отриманих ними документах: мобілізаційних розпорядженнях та/або повістках", – розповіла експерт.

Водночас постановою уряду №1478 передбачається вручення повісток військовозобов'язаним під їх особистий підпис за місцем проживання. Сповіщення також може бути реалізоване через роботодавця.

Чинним законодавством не надаються повноваження представникам ТЦК СП примусово доставляти громадян до ТЦК СП, шляхом фізичного впливу, примусу тощо. Їхні права обмежуються виключно врученням повістки або мобілізаційного розпорядження.

Всього існує чотири види повісток: для уточнення даних, на медичну комісію, мобілізаційне розпорядження та для призову на строкову службу. Під час воєнного стану та мобілізації в Україні уповноважені особи можуть вручати три типи повісток, окрім останньої.

Бронювання від мобілізації

В уряді планують прив’язати бронювання від мобілізації до рівня заробітної плати, також бронювання стосуватиметься певних професій. За словами нардепа Олексія Гончаренко, бронюванню підлягатимуть всі чиновники категорії А, робітники підприємств, установ і організацій оборонно-промислового комплексу, постачальників для ЗСУ, а також працівники поліції.

Заступник командира третьої ОШБр Максим Жорін заявив, що у законопроект про мобілізацію планують додати норму про бронювання для окремих категорій осіб – зокрема, йдеться про тих, хто заробляє від 35 тисяч гривень. За його словами, замість того, щоб змінити підхід до рекрутингу та підготовки – вирішили узаконити принцип "війна тільки для бідних.

Вас також можуть зацікавити новини: