Право кримських татар вільно жити на своїй землі буде відновлено / фото УНІАН

В ніч з 17 на 18 травня, о 00:01, на будівлі Офісу президента України буде показана через світлову проекцію відеоінсталяція, яка нагадає всім про злочини радянської влади та злочини РФ сьогодні проти кримськотатарського народу.

Читайте також"Тиша, як на цвинтарі": Джемілєв розповів про нинішню ситуацію в окупованому Криму

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Відео дня

"Також 18 травня (День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу) інсталяція буде проектуватися з настанням темного часу доби - орієнтовно з 21:00. Крім того, інсталяцію покажуть на будівлі Кабінету міністрів, також орієнтовно о 21:00, 18, 19 і 20 травня", - йдеться в повідомленні.

У відомстві закликали приєднатися до заклику Меджлісу підняти кримськотатарський прапор з траурною стрічкою, а о 21:00 запалити вогник пам'яті у своєму вікні.

"Ми пам'ятаємо злочини радянського режиму. Примусове вигнання кримських татар з Кримського півострова злочинці радянського режиму почали о 3 годині ранку 18 травня 1944 року. Протягом двох днів з рідних осель було виселено 180 тисяч кримських татар. Вигнання й нелюдські умови в місцях заслання мали катастрофічні наслідки - від хвороб і виснаження загинули десятки тисяч кримських татар", - підкреслили в міністерстві.

Зазначається, що вже в новітній історії Росія порушила всі норми міжнародного права, і у 2014 році Росія окупувала Крим і почала війну на сході України.

"Доки російські окупаційні адміністрації продовжують військову агресію проти України, продовжують скоювати злочини проти кримських татар - залякуючи, переслідуючи, саджаючи у в'язниці. Тиск на кримськотатарський народ, організація етнічних і політично мотивованих переслідувань і переслідувань за віросповідання - це ніщо інше як етноцид", - підкреслили у відомстві й нагадали, що обов'язок України - зробити все необхідне для кримськотатарського народу, щоб їх права, культура, мова і традиції були збережені.

"Право кримських татар вільно жити на своїй землі буде відновлено - іншого не дано. Ми не припинимо боротьбу, доки не повернемо з-під гніту український півострів Крим. 18 травня - це День боротьби за права кримськотатарського народу. В цей день хочемо в черговий раз нагадати всьому світу і країни-агресора, що Крим - це Україна, і час окупантів незабаром пройде. Bizim ve siziñ azatlığıñız içün - За вашу і нашу свободу!" - додали в міністерстві.