Чин похорону молодшого сержанта Павла Петриченка біля Михайлівського собору у Києві / фото УНІАН, Олександр Синиця

У Києві в Михайлівському соборі попрощалися з активістом та молодшим сержантом 59 окремої мотопіхотної бригади Павлом Петриченком, який загинув на фронті 15 квітня на Донеччині. Про це повідомив кореспондент УНІАН.

Попрощатися з Павлом Петриченком прийшли рідні, побратими, активісти, громадський діяч та волонтер Сергій Притула, військовий та адвокат Масі Найєм, ведучий Євген Янович та відомий блогер Сергій Стерненко. Загалом на церемонію прощання прийшло понад тисячу людей. 

Як повідомило видання "Суспільне", Сергій Притула зазначив під час прощання, що Павло був невід'ємною частиною його фонду. 

"Мені здається, що країна зараз достеменне ще не до кінця розуміє, яку втрату понесла. Тому що в певних суспільних колах про Павла знали дуже добре завдяки його громадській діяльності. Завдяки його в хорошому сенсі слова впертості і невідступності своїх принципів, які він сам в собі сповідував і намагався прививати іншим", - розповів громадський діяч. 

За словами Притули, Павло повідомив йому у квітні 2022 року, що піде воювати. 

"І пішов. Мобілізувався рядовим солдатом в 59-ту бригаду. І пішов воювати. Але він завжди залишався на зв'язку. Він навіть допомагав дистанційно з реорганізацією певних процесів. Його думка завжди була важлива для нас. Ми на неї зважали", - додав волонтер.

Своєю чергою подруга та колега загиблого військовослужбовця Меланія Подоляк розповіла, що познайомилася з Павлом ще у 2016 році, а вже у 2018 вони подружились. За її словами, знайомство почалося з конфлікту. 

"Ми були по одну сторону барикад і боролися за одне, але форма.. Ми мали різне уявлення, як то має виглядати. Потім я працювала у Верховній Раді. А Паша був громадським активістом. І ми мали з цього приводу певні розбіжності. Але все закінчилося, як я звільнилася з ВРУ, і він мені написав "вулиця чекає тупіт ваших ніг". Я це досі пам’ятаю. І з того дня ми щодня спілкувалися з різних причин", - пояснила вона.

Водночас друг та колега Павла Богдан Остапчук зауважив, що військовий був душею компанії та повністю віддавався своїй справі.

"Тільки не в попсовому значенні. А душа людей, які об'єднані цінностями спільними. Які готові за ці цінності жертвувати собою. Повністю віддаватися справі. І ця душа об'єднала багато людей навколо себе. В тому числі у фонді", - сказав він.

Що відомо про Павла Петриченка

Павло Петриченко загинув на фронті 15 квітня. Він був воїном 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка, автором петиції про обмеження онлайн-казино для військовослужбовців під час воєнного стану. Військовослужбовець загинув за день до свого дня народження, йому мало б бути 32 роки. 

До того, як Павло пішов на війну, він був проєктним менеджером та учасником громадських ініціатив. У березні 2022 року він займався розбудовою волонтерського центру Сергія Притули, проте у квітні вже пішов до лав української армії. 

Прощання із загиблими воїнами

Як писав УНІАН, на фронті загинув колишній гандболіст Сергій Чуприна. З військовим попрощалися 1 квітня у Вінниці, а саме у Свято-Преображенському кафедральному соборі міста. Після чого прощання продовжилося на Алеї Слави. Поховали Героя на Сабарівському кладовищі Вінниці.

Також у Рівному попрощалися із 21-річним воїном, який мав приїхати з фронту на своє весілля. Олесь пішов добровольцем до "Азова", в пам'ять про свою матір він обрав собі позивний "Каркаде". 

"Це був улюблений чай, вони постійно його пили, і вона (мама Олеся – УНІАН) так назвала свою збірку", - зазначила наречена загиблого. 

Вас також можуть зацікавити новини: