Відкрито кримінальне провадження / фото ssu.gov.ua

Служба безпеки України у Харківській області викрила та припинила протиправну діяльність злочинної групи, учасники якої виготовляли для бойовиків терористичної організації «ДНР» підроблені дипломи про вищу освіту.

Читайте такожОфіцер СБУ вимагав 250 тисяч доларів за нерозголошення даних про смерть нардепа

Про це йдеться в повідомленні СБУ.

Відео дня

За даними слідства, виготовлення підроблених дипломів українських вищих навчальних закладів організували жителі Харківського та Київського регіонів. Клієнтами зловмисників були учасники незаконних збройних формувань, які використовували підробки для просування по службі та отримання фейкових офіцерських звань.

Так, оформлення замовлень здійснювалося на спеціально розроблених інтернет-сайтах, а оплата ‒ через електронні перекази. Після виготовлення документи поштою відправляли до окупованих районів Донеччини через тимчасово підконтрольні окупантам ділянки українського кордону.

За даними слідства, щомісяця зловмисники виготовляли та збували майже 100 підроблених дипломів. Вартість одного становила у середньому 500 доларів залежно від рівня вишу. Учасники групи використовували при виготовленні фальшивок номери справжніх дипломів, що були видані раніше.

Слідчі СБУ затримали одного з учасників злочинної групи у поштовому відділенні в райцентрі на Харківщині під час відправлення підробленого диплома для бойовика артилерійської бригади терористів «ДНР».

Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманому про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України.

У ході обшуків орендованого зловмисниками офісного приміщення у Києві та за місцями мешкання фігурантів оперативники та слідчі вилучили докази протиправної діяльності, які будуть долучені до матеріалів справи.