Араік Амирханян / фото ukravtodor.gov.ua

Розслідування кримінальних проваджень, пов'язаних з фінансуванням держави-агресора і підривом територіальної цілісності України, які розслідує Служба безпеки України стосовно підприємця Араїка Амірханяна і його компаній, блокується через негласну підтримку слідчої групи, зокрема, слідчого Дмитра Зюзі.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав блогер, політолог Кирило Сазонов.

Він нагадав, що одеського підприємця Араїка Амірханяна, якого також називають «головним тендерним тролем» дорожньої галузі, влітку 2019 року затримала Служба безпеки. «У провадженні №42018000000001684 від 10.07.2018 йдеться про фінансування тероризму, підтримку країни-агресора і загрозу територіальній цілісності через сплату податків до бюджету Росії. Згідно із судовими матеріалами компанії Амірханяна купували бітум в Росії та провозили його через Крим, оплачуючи відповідні митні збори на користь російського уряду, тим самим фінансуючи російську армію і агресію Росії проти України», - написав Сазонов.

Відео дня

«Всього було сплачено близько 4 млн рублів податків, це не враховуючи вартості самого бітуму, а також діяльності дочірньої компанії, яку Амірханян створив і зареєстрував в Москві. Крім того, схема була не ідеальною і з комерційної точки зору - за документами бітум проходив як кременчуцький, який тимчасово був на зберіганні в Криму. У червні 2019 року Амірханяну було оголошено підозру, а його самого оголосили в розшук. В анамнезі там і посягання на територіальну цілісність, і привласнення майна, і шахрайство, і незаконне переправлення осіб через кордон, і підробка документів», - додав він.

Однак сьогодні Амірханян не тільки спокійно вийшов з СІЗО, «але і продовжує тероризувати "Укравтодор" і учасників тендерних закупівель».

«Швидше за все, справа зійде Амірханяну з рук через негласну підтримку його дій безпосередніми виконавцями... Стало відомо і про представника СБУ, який, судячи з усього, теж всіляко гальмує розгляд справ в судах. Мова про старшого слідчого Дмитра Зюзю, чиї клопотання щодо Амірханяна суд останнім часом з дивною регулярністю відхиляє через недбалу підготовку та невідповідність вимогам законодавства. Це дає можливість "тролю" спокійно ходити на волі, не хвилюючись через судові процеси і надалі блокувати дорожні тендери та планувати напади на "Укравтодор"», - написав політолог.

Він додав, що Зюзя вже світився в скандальних історіях. Наприклад, Медійна ініціатива за права людини фіксувала свідчення полковника-розвідника Івана Без'язикова про те, як слідчі, серед яких і Зюзя, змушували його "нафантазувати" про "фінансові потоки терористів" з "розвідуправління" "ДНР" під час дачі свідчень.

Нагадаємо, що раніше в «Укравтодорі» заявляли, що тільки за 2019 рік компанії Амірханяна заблокували 720 тендерів на будівництво доріг на загальну суму до 10-12 млрд грн.