Що зміниться в Україні з 1 серпня / фото ua.depositphotos.com

З 1 серпня життя українців зміниться в багатьох аспектах. Одні зміни, такі як нові правила в'їзду в деякі країни, торкнуться лише невеликої кількості людей. А ось з новими правилами продажу антибіотиків і змінами комунальних тарифів зіткнуться всі українці.

Продаж антибіотиків за рецептом

З 1 серпня в Україні продаватимуть антибіотики за рецептом. Отримати електронний рецепт на ліки можна буде у будь-якого лікаря, який зареєстрований в електронній системі охорони здоров'я. Доктор також може виписати паперовий рецепт. Купити антибіотик за рецептом можна буде протягом 30 днів з моменту його виписки.

Навчання у вищих навчальних закладах

Міністерство освіти і науки рекомендує закладам професійного та вищого навчання розпочати навчання з 15 серпня. Але це не стосується першокурсників. Також МОН рекомендує проводити заняття суботами у теплі місяці. Сесію у 2022 році рекомендують закінчити до кінця листопада, а почати другий семестр - 15 лютого. Залежно від безпеки в регіоні дати можуть змінюватися.

Відео дня

Реєстрація на участь у мультипредметному тесті

У серпні вступники, які не змогли зареєструватися для участі в Національному мультипредметному тесті в основний і додатковий періоди, отримають останню можливість зробити це.

Для реєстрації на іспит потрібно:

  1. з 12 по 15 серпня сформувати реєстраційну картку на сайті Українського центру оцінювання якості освіти;
  2. з 25 по 30 серпня обрати населений пункт для складання тесту на персональній сторінці;
  3. з 5 по 7 вересня підтвердити на персональній сторінці участь у тестуванні та обрати населений пункт, найбільш наближений до місця перебування в період проведення спеціальної сесії.

Нові тарифи на світло

З 1 серпня тарифи на світло залежатимуть від споживання. України, які використовують за місяць до 250 кВт/год, платитимуть за електрику 1,44 грн. А домогосподарства, які споживають понад 250 кВт/год на місяць, платитимуть за старим тарифом на рівні 1,68 грн.

Крім того, під час воєнного стану в Україні та ще шести місяців після його закінчення в Україні не підвищуватимуть тарифи на розподіл газу, опалення та гарячу воду. Такий мораторій ввела Верховна Рада.

Нові правила в'їзду в деякі країни

В Україні з 1 серпня зміняться правила виїзду в деякі країни. Українці, вакциновані хоч би однією дозою препаратів Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, зможуть в'їхати до деяких країн - до Італії та Саудівської Аравії. По прибуттю потрібно буде пройти ізоляцію.

Решта громадян будуть зобов'язані на держкордоні встановити мобільний додаток "Вдома". У разі позитивного тесту на коронавірус доведеться піти на самоізоляцію.

Тарифи на природний газ

З 1 серпня Нафтогаз постачатиме природний газ за новими тарифами. До 31 березня 2023 року населенню пропонується тариф 7420 гривень за тисячу кубометрів з урахуванням ПДВ.

Тариф для бюджетної сфери становитиме 16 390 гривень за тисячу кубометрів. Решта споживачів платитимуть 38 325,5 гривні за тисячу кубометрів з урахуванням ПДВ.

Разом з цим для всіх споживачів будуть діяти нові норми, які на 10% нижче тих, що були закріплені трирічними договорами, раніше укладеними між споживачами і Нафтогазом. Швидше за все, за перевищення норми кожен "зайвий" кубометр буде оплачуватися за ринковою ціною.

Вас також можуть зацікавити новини: