Названо загрози, які опитані українці вважають найбільшими / ілюстративне фото УНІАН

Опитані громадяни України назвали три найбільші загрози, які слід очікувати у найближчі півроку, і це не війна на сході.

Про це свідчать результати опитування Соцiологiчної групи "Рейтинг", проведеного 1-7 грудня.

Зокрема, українці оцінили ймовірність загроз у найближчі півроку в Україні.

Відео дня

Так, найбільш імовірною подією респонденти вважають зростання тарифів на газ і тепло (72%) та загострення економічної кризи (67%).

Майже половина опитаних (49%) очікують загострення захворюваності на коронавірусну хворобу (кожен п’ятий вважає це малоймовірним).

Загострення війни на сході вважають ймовірним 46% (23% – малоймовірне), масові протести й заворушення допускають 44% (для 30% – малоймовірні).

Найменш імовірним оцінили втягування України у міграційну кризу на польсько-білоруському кордоні (35%) та масове відключення електроенергії для населення (32%).

За останні півтора року дещо зросло очікування масових заворушень і протестів, а також загострення війни.

Читайте такожБлизько 4% українців повідомили, що були жертвами зґвалтування у дитинстві, а 23% постраждали від домагань – опитуванняПри цьому основними причинами, через які може відбутись економічна криза в Україні, – називають некомпетентність влади (31%) та корупцію у владі (22%). Війну на Донбасі як причину кризи назвали 16%, коронавірус – 13%, лише 8% – світовий вплив та 5% – енергетичну кризу. Про некомпетентність та корупцію частіше говорили старші респонденти, а вплив війни та вірусу – молодші.

Крім того, 40% добре поінформовані про те, що енергетична криза може спричинити віялові відключення електроенергії, майже стільки ж – щось чули про це, і ще близько 20% нічого про це не знають.

Водночас 50% вірять, що Україна може уникнути відключень електроенергії й опалення, 39% – не вірять, ще 12% не змогли відповісти. Скоріше не вірять у можливість запобігти відключень на сході: 40% – вірять, 48% – ні.

Також на думку населення найбільшу відповідальність за справедливі тарифи несе президент та Кабінет міністрів – 27% та 24% відповідно. При цьому у динаміці оцінок відповідальність уряду зменшується, а президента – зростає. Ще 15% перекладають відповідальність на Верховну Раду, 12% – на компанії-постачальники, 10% – на місцеву владу.

Відповідальність на президента за тарифи найбільше покладають люди старшого віку та мешканці сходу, водночас молодь відносно частіше покладає відповідальність на Верховну Раду. Кабінет міністрів і місцеві органи влади вважають відповідальними на півдні і сході, компанії-постачальники послуг – на заході.

Разом з тим результати опитування показали, що 70% українців вважають, що країна рухається у неправильному напрямку, 22% – у правильному, 8% – не визначилися.

Опитані українці віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2 000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face).

Раніше Київський міжнародний інститут соціології провів опитування й дізнався, що в Україні понад 58% громадян не підтримують ідею запровадження воєнного стану у відповідь на нарощування Росією військ уздовж кордону, а за воєнний стан – 32,8% респондентів.

Вас можуть зацікавити такі новини: