Більшість українці проти того, щоб через дії РФ на кордоні в нашій державі запроваджували воєнний стан, дізналися соціологи / фото president.gov.ua

В Україні понад 58% опитаних громадян не підтримують ідею запровадження воєнного стану у відповідь на нарощування Росією військ уздовж кордону, за воєнний стан – 32,8% респондентів.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Водночас 9,1% сказали, що їм важко відповісти на це питання, або взагалі відмовилися відповідати.

Відео дня

На питання, чи здатен президент України Володимир Зеленський ефективно спрацювати як верховний головнокомандувач та організувати оборону країни у разі повномасштабного російського вторгнення, про яке зараз попереджають українська та закордонні розвідки, 51,6% відповіли, що він на це не здатний, 35,9% переконані у тому, що здатен, а 12,5% не змогли відповісти на це питання або взагалі відмовилися відповідати.

На запитання, хто з українських президентів найкраще справлявся з обов’язками Верховного головнокомандувача, найбільше респондентів називали Леоніда Кучму (22,8%) і Петра Порошенка (21,9%).

Читайте такожСоціологи дізналися, яким політикам найчастіше не довіряють українціРаніше народний депутат від "Слуги народу" Олег Семінський говорив, що запровадження воєнного стану в Україні можливе у разі здійснення Росією реального вторгнення й порушення державного кордону.

Довідка. Всеукраїнське опитування громадської думки проводилося упродовж 26-29 листопада 2021 року Київським міжнародним інститутом соціології. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 1 203 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України, – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.