Ремонтні роботи в костелі розпочнуть у жовтні / фото: ДСНС України у Києві

Протиаварійні роботи всередині постраждалого внаслідок пожежі костелу Святого Миколая в Києві планують почати з середини жовтня.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в соціальній мережі Facebook.

Міністр пояснив, що потрібно, щоб приступити до протиаварійних робіт.

Відео дня

"На жаль, почати ремонт всередині одразу завтра ми не можемо. При всьому бажанні та навіть за наявністю повної суми. У першу чергу ми маємо отримати висновки ДСНС та експертизу, що саме з пошкодженого і в якому порядку варто ремонтувати", - наголосив Ткаченко.

За його словами, треба переконатися, що "високі температури не спричинили прихованих тріщин чи змін геометрії конструкцій". "А також без оцінки та при неправильній послідовності робіт – можливе руйнування стін/стелі тощо. Це надзвичайно кропітка робота, на яку потрібен час. Адже вона прямо стосується безпеки перебування всередині", - написав Ткаченко.

Читайте такожНа відновлення костелу Святого Миколая після пожежі за день зібрали 18 мільйонів гривень

"Орієнтовно, за пришвидшеною процедурою, розраховуємо розпочати протиаварійні роботи з середини жовтня", - наголосив міністр.

Крім того, він повідомив наступний план дій.

Так, по-перше, треба отримати попередній акт ДСНС щодо пожежі і зробити експертизу завданих пошкоджень. По-друге, для прозорості процесу треба створити робочу групу при міністерстві. До неї входитимуть представники ГО, бізнесів тощо. "Аби контролювати використання коштів за цільовим призначенням. І, звичайно, дотримання законодавства України", - підкреслив Ткаченко.

"По-третє, буде відбуватися інформування про те, куди будуть направлятися кошти. "Ось посилання на лендінг, де кожен зможе переглянути хід подій. Все буде публічно", - додав міністр.

Як повідомляв УНІАН, в результаті пожежі в костелі святого Миколая в Києві, яка сталася ввечері 3 вересня, пошкоджено внутрішнє оздоблення і згорів орган.

За фактом пожежі розпочато кримінальне провадження про порушення вимог пожежної безпеки (ч. 1 ст. 270 ККУ). У Міністерстві культури та інформаційної політики розпочали оцінку пошкоджень костелу, щоб скласти перелік термінових протиаварійних та реставраційних робіт.

В Україні розпочали збір коштів на відновлення костелу та органу.