Через зачинене укриття загинули люди / фото УНІАН

Трагедія із загиблими під час ракетного обстрілу - це відповідальність влади на усіх рівнях - від керівника міста до голів району.

Про це заявили у Київській міській військовій адміністрації (КВМА). За словами начальника КМВА Сергія Попка, "жоден керівник найвищої чи найнижчої ланки в цьому місті не мають права знімати із себе відповідальність до завершення слідчих дій".

Він зазначив, що задача щодо підготовки, облаштування та перевірки укриттів ставилася неодноразово. "Чому вона не була виконана у даному випадку – розслідує СБУ, прокуратура та національна поліція", - зазначив він. 

Дві жінки і дитина загинули внаслідок падіння уламків приблизно о 3:00 у Деснянському районі Києва як раз перед укриттям. "Що стало причиною трагедії – закриті двері входу в поліклініку, де розташоване укриття чи фатальних збіг обставин і люди просто не встигли добігти до сховища – відповіді на це питання дасть слідство. За підсумками якого винні мають бути покарані", - висловив переконання Попко.

Він додав, що за його дорученням весь процес розслідування буде максимально відкритим для ЗМІ і суспільства.

Також Попко відзвітував, що наказав головам районних державних адміністрацій: 

  • забезпечити роботу укриттів цивільного захисту всіх типів у цілодобовому відкритому режимі;
  • попередити балансоутримувачів щодо особистої відповідальності за недопущення населення до укриттів цивільного захисту;
  • провести перевірки роботи даних об’єктів із залученням Головного   управління Національної поліції в Києві, Головного управління ДСНС у Києві та КО "Муніципальна охорона!".

Також трагедію прокоментували і в Київській областній військовій адміністрації (КОВА). "Безпека людей має бути пріоритетом для влади на всіх рівнях! А в умовах війни – особливо. Ситуація, коли люди під час повітряної тривоги не мають доступу до укриттів – безвідповідальність та недбалість. Трагедія, що сталася сьогодні вночі у столиці, внаслідок чого загинули діти і дорослі, а також є поранені, вчергове довела, що кожна хвилина може стати вирішальною", – зауважив голова КОВА Руслан Кравченко.

Також він уточнив, що тиждень тому влада області перевірила, як функціонують усі сховища та укриття Київщини.  

Очільник КОВА наказав головам громад разом із поліцією та ДСНС примусово відкривати ті укриття, які недоступні для людей.  

Загибель людей у Києві

Вночі окупанти завдали удару по Києву 10 ракетами типів "Іскандер-М" та "Іскандер-К". Хоча всі ракети було збито, їхні уламки завдали руйнувань та спричинили загибель людей. Так, під час ракетного обстрілу загинуло три людини, ще 14 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Вас також можуть зацікавити новини: