Медведчук програв суд у "справі Василя Стуса" /фото УНІАН

Київський апеляційний суд ухвалив рішення у справі книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса". Тепер народний депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук повинен виплатити близько 300 тисяч гривень на користь видавництва "Віват".

Про це йдеться у відповідному рішення суд.

У документі зазначено, що з Медведчука повинні стягнути на користь видавництва судовий збір за апеляційну скаргу в розмірі 2305,20 гривні. Крім того, він повинен сплатити юридичну допомогу та витрати, пов'язані з розглядом справи в суді першої інстанції, в загальній сумі 295772,17 гривні.

Відео дня

Рішення Апеляційного суду набирає законної сили з дня його прийняття, але його можна оскаржити у Верховному суді протягом 30 днів.

Читайте такожСправа Василя Стуса: про що йдеться в донизі та чому Медведчук домігся її огорожі

Сам же Кіпіані позитивно оцінив рішення суду.

"Можна вічно дивитися на три речі - як співають птахи, як тече Дніпро і... як Медведчук програє суди. Апеляційний суд вирішив, що колишній адвокат поета і дисидента Василя Стуса повинен компенсувати близько 300 тисяч гривень видавництву Vivat витрат на судовий процес, ініційований ним самим. Раніше Апеляційний суд постановив закрити справу і повернути мені 780 гривень судового збору. Вітя, де гроші?"- йдеться в повідомленні в Facebook.

Медведчук проти Кіпіані: що відомо

  • Книга Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла до друку у травні 2019 року, а вже у вересні Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її поширення.
  • Позивач вважає, що в 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які нібито не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. Через це Медведчук подав до суду на автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництво і друкарню і вимагає заборонити видання і поширення книги "будь-яким способом на будь-якій території".
  • У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. В результаті поета засудили до 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.
  • 19 жовтня 2020 року Дарницький райсуд Києва зобов'язав видалити з книги Кіпіані "Справа Василя Стуса" згадки про голову політради партії "опозиційна платформа - за життя" Медведчука, який був адвокатом поета, і заборонив поширення тиражу книги без дозволу Медведчука.
  • Після цього видавництво Vivat випустило новий тираж книги Вахтанга Кіпіані "справа Василя Стуса" з рішенням Дарницького райсуду на форзаці.
  • 21 січня Київський апеляційний суд розпочав розгляд апеляційної скарги на заборону поширювати книгу Вахтанга Кіпіані"справа Василя Стуса".