фото УНІАН, Владислав Мусієнко

40% громадян назвали "Велике будівництво" ключовим успіхом влади й президента Володимира Зеленського. Як повідомляє видання "Фокус", будівництво доріг стало головною зміною в житті українців за рік, що минає, за даними опитування, проведеного для Українського інституту майбутнього. Крім того, 32% опитаних назвали прізвище глави держави в якості найбільш "корисного" для України діяча.

Видання також зазначає, що після пандемії коронавірусу, яка стала головною для 24% громадян, друге місце серед подій, що запам'яталися найбільше в році, що минає, зайняло будівництво доріг. Його відклали в пам'яті 8% громадян. При цьому відповідаючи на питання про досягнення української влади, 40% назвали "Велике будівництво" ключовим успіхом. Крім цього, серед досягнень влади респонденти називали розвиток цифрових послуг і додатку "Дія" (6%), зміцнення обороноздатності країни і реконструкцію об'єктів інфраструктури (аеропортів, вокзалів і так далі) – по 4%, боротьбу з корупцією і олігархами, а також відкриття ринку землі – по 3%.

"Примітно, що в списку "провалів" влади будівництво доріг, шкіл, мостів і дитячих садків не влаштовує всього 3% опитаних. У той час як невдалу боротьбу з корупцією "провалом" вважають 24% населення, підвищення тарифів на комунальні послуги - 20%, процес вакцинації та відсутність прогресу в мирному процесі на Донбасі - по 14%", - пишуть журналісти.

Відео дня

Видання нагадує, що в 2020 році, за результатами опитування, проведеного КМІС і Фондом Демократичні ініціативи, саме програму Президента назвали подією року 11,3% опитаних, при цьому 93% з них сказали, що вважають її позитивною подією. Згідно з оприлюдненими даними групи" Рейтинг", 42% респондентів назвали будівництво і реконструкцію доріг найбільш вдалою з реформ у травні 2021 року. На другому місці тоді здавалося "Держава в смартфоні" (40%).

Зазначається, що, згідно з інформацією Мінінфраструктури, в 2020-2021 рр. в рамках програми було відремонтовано 13 тис. км. доріг і 520 мостів, а також встановлено 50 майданчиків для зважування вантажівок в русі. До 2024 року програма відновлення 1,4 тис.мостів і оновлення 24 тис. км основної мережі доріг. У планах до 2024 року також будівництво 500 км велодоріжок в найбільших агломераціях країни й туристичних центрах.

Журналісти також нагадують: наприкінці 2020 року економісти Ukraine Economic Outlook підтвердили, що саме "Велике будівництво" фактично врятувало країну від економічного провалу в постпандемічний рік. "При середньому життєвому циклі дорожньої інфраструктури в 10-15 років позитивна віддача від інвестицій в дорожнє будівництво за 2020-ий рік буде зберігатися аналогічний період часу. Що є тим самим довгостроковим компенсатором нарощування антикризових держвитрат і стимулом економічного зростання", - відзначили тоді експерти.

Аналогічного впливу "великого будівництва" варто очікувати і за підсумками 2021 року, вважають автори матеріалу.