Помер митрополит Черкаський та Канівський / Фото bbc.com

Ввечері 22 червня на 81-му році життя помер митрополит Черкаський та Канівський УПЦ Московського патріархату.

Прес-служба єпархії не уточнила причину смерті, вказавши, що владика відійшов після тривалої хвороби, повідомляє ВВС.

Митрополит Софроній багато років вважався лідером "проукраїнської групи" єпископів УПЦ МП й виступав за автокефалію українського православ'я.

Відео дня

Перед отриманням томосу в інтерв'ю виданню він підтримував створення автокефальної української церкви й прогнозував швидкий розвиток ПЦУ.

Проте сам митрополит Софроній не приїхав на об'єднавчий собор 15 грудня 2018 року й до новоствореної автокефальної церкви так і не долучився.

Читайте такожУ Черкасах помер священник УПЦ МП, який хворів на COVID-19

Хоча після отримання томосу Софроній у Черкасах зустрічався з предстоятелем ПЦУ Епіфанієм та президентом Петром Порошенком.

Формальна причина неприїзду на собор - стан здоров'я.

Владика Софроній запам'ятався своїми будівничими проектами у Черкасах і справою життя називав будівництво найбільшої дзвіниці в Україні у формі голуба.

Будівництво дзвіниці продовжувалось протягом останніх 6 років / Фото bbc.com

Завершити її так і не вдалось. Співрозмовники видання припускали, що Софроній остерігався переходу до ПЦУ через можливі проблеми з майном й неможливість завершити свої будівельні проекти.

Завершити проект Софронію так і не вдалося / Фото bbc.com

Митрополит Софроній перекладав молитви українською мовою й був прихильником використання української мови під час служб.

Як повідомляв раніше УНІАН, владика Софроній говорив до прихильників Путіна: "Історія цінує тих людей, які незалежно від обставин, місця проживання і громадянства завжди пам'ятають звідки вони походять, де їх батьківщина, де закорінений їх пуп. Проте за всю свою історію Україна знала багато випадків зрад. Нікуди не поділися зрадники і в наш час".