У Харкові на місці колись занедбаного парку відкрили сучасний Сквер Мислителів: з безкоштовним Wi-Fi, зарядними пристроями для смартфонів і унікальною скульптурою з технологією доповненої реальності. Сквер розташований за адресою: вул. Полтавський шлях, 22.

У центрі композиції – шестиметровий бронзовий монумент із фігурами трьох мислителів: українського філософа Григорія Сковороди, азербайджанського просвітителя Мірзи Фаталі Ахундова та казахського поета Абая Кунанбаєва.

Цей триптих є символом мультикультурності міста єдності народів України, Казахстану й Азербайджану, розповів автор ідеї, єдиний меценат проєкту, почесний консул Казахстану в Харкові, Президент Харківського дипломатичного клубу Емін Наджафлі. Позаду пам’ятника встановлені три флагштоки з піднятими прапорами кожної держав.

Відео дня

"Харків – багатогранне та мультикультурне місто, яке поєднує в собі різні національності, культурні течії, стилі архітектури. Ця символічна скульптура чудово втілює в собі дух нашого міста. Як людина, яка народилася в Азербайджані, тривалий час живе в Україні та є Почесним консулом Казахстану в Харкові, я чудово розумію важливість мультикультурності та дружніх відносин різних країн", - зауважує Емін Наджафлі.

Автор монумента – відомий у Харкові скульптор Сейфаддін Гурбанов. Інсталяція має унікальний поворотний механізм, завдяки якому робить повний оберт за 3 хвилини. До того ж, це єдина конструкція в Україні, встановлена на території фонтану.

Завдяки своїй унікальності скульптура та сквер потрапили до Книги рекордів України. Свідоцтво про національний рекорд в категорії "Мистецтво, вперше" вручили Еміну Наджафлі під час церемонії відкриття.

Крім того, скульптура – інтерактивна. Зчитавши QR-коду за допомогою смартфону, можна відвідати віртуальну екскурсію від Григорія Сковороди.

"Це важливий освітній кейс. Адже сучасна освіта – це не лише сидіння за партою, а й використання новітніх технологій та гаджетів. Коли ти отримуєш знання, в буквальному сенсі, на ходу", - акцентувала народна депутатка, голова парламентського підкомітету з питань вищої освіти Юлія Гришина.

Для харків’ян відкриття Скверу перетворилося на справжнє сімейне свято. Гостей безкоштовно частували національними стравами української, азербайджанської та казахської кухонь. Зокрема, традиційним східним шашликом, який готував батько мецената проєкту Еміна Наджафлі. Усього національні страви спробували близько 3 тисяч гостей.

Зі сцени лунали світові хіти від музичного гурту Prime Orchestra, а також українського співака Сергія Бабкіна.

Офіційну церемонію відкриття відвідали почесні гості з Верховної Ради України, міністерств, Харківського Дипломатичного Клубу, посольств Казахстану, Азербайджану та В’єтнаму, представники місцевої влади. Після урочистостей гості долучилися до висадки дерев у сквері.

"Це місце повинно стати певним "магнітом" для містян і гостей Харкова. І таких скверів має бути якомога більше", - зазначив посол республіки Казахстан в Україні Дархан Калітаєв.