Шахраї виманюють в українців десятки тисяч гривень / фото УНІАН, Максим Поліщук

У Києві активізувалися телефонні шахраї, які виманюють у своїх жертв великі гроші під приводом "порятунку" їхніх близьких людей.

Про це пише "Обозреватель" із посиланням на власні джерела.

В одному з недавніх випадків мешканка столичної Русанівки після телефонної розмови віддала зловмиснику всі свої заощадження. Примітно, що вона зробила це у власній квартирі, куди той приїхав. 

Відео дня

"Шахрай розповів 75-річній киянці, що її дочка потрапила в дорожньо-транспортну пригоду, зараз знаходиться в реанімації – тому терміново потрібні гроші на її лікування. Чоловік був настільки переконливий, що жінка відразу ж повірила в найгірше і сказала, куди під'їхати", - розповіло джерело.

У результаті з'ясувалося, що ніякої ДТП не було, жертва звернулася до правоохоронців.

Читайте також"Умисний обман": пасажир звинуватив "Укрзалізницю" у шахрайстві при продажу квитків

Поліцейські в коментарі журналістам кажуть, що подібний випадок у столиці за останній час відбувається не вперше. Не так давно жертвою стала 79-річна мешканка Оболоні, яку шахрайка залякала необхідністю віддати гроші на "лікування внучки". Зловмисниці вдалося виманити 66 тисяч гривень. В іншому випадку, що стався вже в Дніпровському районі, 72-річна киянка "збагатила" шахраїв на 30 тисяч гривень, думаючи, що віддає їх на "лікування онука".

У поліції кажуть, що схема "Родич у біді" відома добре - її жертвами щорічно стають сотні літніх людей. Українцям при отриманні дзвінка зі схожою інформацією радять обов'язково запитати в автора повідомлення щось особисте - наприклад, ім'я та прізвище родича. У більшості випадків відповіді на це питання не буде. Також радять поцікавитися, в якому місті сталася "НП", дізнатися точне місцезнаходження родича - адреса або контактні телефони поліції/лікарні.

Як раніше повідомляв УНІАН, Україна і Німеччина викрили міжнародну банду шахраїв.