Віктор Кривун / Скріншот

Місцевий волонтерський центр Джоінта у Рівному планував провести прибирання на старому єврейському кладовищі "Єврейка". Співробітник Центру звернувся до колеги Віктора Кривуна з громадської організації «Рівненська Толока» із запитанням: чи планують вони прибирання на цій же локації та в ті ж вихідні. Також співробітник Центру попросив, щоб команда «Толоки» перенесла прибирання на інший день, щоб не створювати непотрібних перехресних робіт. 

Читайте такожВ Україні запущена програма зі збереження єврейських кладовищПро це повідомила Об'єднана єврейська община України.

Варто зазначити, що ГО «Рівненська Толока» регулярно проводить прибирання різних територій у місті Рівне, в тому числі й старого єврейського кладовища, за що місцева єврейська громада вдячна учасникам. 

Відео дня

У відповідь за запитання Віктор Кривун, який серед іншого є екс-депутатом обласної ради та екс-членом партії "Свобода" у своїй відповіді:

  • обурився таким проханням з боку єврейського волонтерського центру;
  • звинуватив євреїв у ненависті до українців;
  • обізвав "жидами";
  • акцентував увагу на тому, що місто "власне", а євреї тут чужі.

Потім в коментарі до публікації у Facebook з інформацією про подію прийшов товариш Кривуна, який назвав важливою справою захист етнічної чистоти. 

false

Таким чином, зазначає ОЄОУ, Віктор Кривун здійснив висловлювання брехливих, нелюдських, демонізуючих або стереотипних тверджень про євреїв, а також здійснив словесний прояв ненависті шляхом використання слова «жиди», яке в сучасній Україні несе негативну конотацію. Наприклад, про це можна почитати в статті Аїди Болівар для Української правди. 

Богдан Галета ж висловив тезу з радикальної ідеології про "етнічну чистоту".

Нагадаємо, що спочатку 20 століття в Рівному 70% населення становили євреї, а за часів Другої світової війни в урочищі Сосонки нацисти розстріляли від 15 до 18 тисяч євреїв. 

ОЄОУ нагадує, що якщо ви зіткнулися з проявами антисемітизму (вандалізм, графіті, свастики, образи, насильство над євреями), — звертайтеся на гарячу лінію «910» за номерами 910 (безкоштовно з мобільного) і 0 800 600 910 (безкоштовно зі стаціонару).