УПЦ МП повинна була покинути лавру ще 29 березня / Фото: Країна

УПЦ МП досі перебуває на території Києво-Печерської Лїлаври всупереч рішенню адміністрації заповідника. Згідно з угодою, з 29 березня МП повинен був звільнити храми і приміщення.

30 березня священики УПЦ МП проводять у лаврі богослужіння, яке, за даними єдиного телемарафону, триватиме до 10:00 ранку.

В цей час туди повинна прибути комісія з оцінки залишеного УПЦ МП держмайна і розпочата процедура його повернення державі.

Підсанкційне видання "Страна" пише, що на території лаври збільшилася кількість правоохоронців, вони оглядають машини, що в'їжджають і виїжджають. Доступ до храмів відкритий.

29 березня попи УПЦ МП нібито провели останнє богослужіння, не обійшлося і без провокацій.

ОНОВЛЕНО 10:26. Митрополит Павло заявив, що комісію Мінкульту не допустять на територію Лаври.

"Вони не мають права. Хто така РНБО? Сьогодні є, а завтра – немає. Мене здивувало, що він каже (секретар РНБО Олексій Данілов – УНІАН) про державу… Держава – це весь народ. Це не Данілов, не президент, а весь народ… Ми не будемо пускати (комісію – УНІАН), - сказав Павло у коментарі журналістам.

Також ЗМІ помітили на території лаври кортеж Онуфрія.

ОНОВЛЕНО 10:43. УПЦ МП блокують перший день роботи комісії. Всього на огляд держмайна у комісії є три місяці. За словами представниці комісії, двері до храму зачинені.

"Будемо робити зовнішнє обстеження, складати акти у рамках закону. У нас три місяці на цю діяльність, але сьогодні перший день. Я так розумію, так нас "благословляють", - розповіла у коментарі журналістам директорка департаменту культурної спадщини Мінкульту Мар'яна Томин.

Всього сьогодні комісія повинна обстежити дві будівлі на території комплексу.

ОНОВЛЕНО 11:55. Митрополит Павло пригрозив журналістам, які у нього запитали про ставлення до російської агресії, палицею. Прихожани МП відтіснили намісника лаври від ЗМІ, той спокійно пішов до храму.

Виселення УПЦ МП з лаври – що відомо

29 березня УПЦ Московського патріархату повинна була покинути усі приміщення і храми Києво-Печерської лаври. Натомість священнослужителі провели богослужіння.

Адміністрація заповідника розірвала договір про оренду з УПЦ МП після встановлених комісією порушень у користуванні держмайна.

Договір був укладений за часів президентства Януковича і дозволяв УПЦ МП вільно користуватися усіма приміщеннями і храмами Києво-Печерської лаври.

ПЦУ уже призначила виконувачем обов'язків намісника лаври архімадрита Печерської лаври УПЦ МП, який перейшов до Православної церкви, Авраамія. Також відомо, що частина братії монастиря перейшла до ПЦУ.

Вас також можуть зацікавити новини: